GIS ostrzega: Salmonella w majeranku
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię salmonelli w 1 z 5 próbek produktu. Chodzi o produkt Majeranek suszony Prymat GastroLine o numerze partii L1400164 i datą minimalnej trwałości 07.2026.Producentem jest Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.
Prymat sp. z o. o. poinformowała GIS, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
GIS ostrzega przed salmonellą w sezamie łuskanym
Główny Inspektorat Sanitarny wydał również ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię salmonelli w 1 z 5 próbek produktu. Chodzi o produkt sezam łuskany o numerze partii 23003716, kodzie kreskowym 5905617002230 i datą minimalnej trwałości 01 2025. Producentem jest Helio S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, a zakładem produkcyjnym Brochów 119, 05-088 Brochów.
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców. Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
Salmonella groźna dla zdrowia
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.