Restauracje i bary TYLKO dla zaszczepionych. Restauratorzy sami wprowadzają obostrzenia

i

Autor: bridgesward Restauracje dobijają ceny energii, koszt opakowań oraz zerowy VAT na żywność.

Zerowy VAT w restauracji: Czemu jedzenie nadal jest drogie?

2022-02-22 21:36

Zerowy VAT na żywność miał sprawić, że będzie taniej. Dostawcy produktów spożywczych wykorzystali jednak okazję i cen nie tylko nie obniżyli, ale podnieśli, a klienci oczekują zniżek – donosi "Rzeczpospolita". To wszystko przekłada się na fatalną sytuację restauratorów. – Za sam prąd płacimy 250 tys. zł miesięcznie, patrząc na wszystko, widzimy zwyżki cen. Ludzie podchodzą często do kas i odchodzą bez zakupów. Podobny problem widać w całym regionie, w święta nie dopisała pogoda, teraz też nie ma ludzi – mówi w "Rz" Józef Modła, prezes zarządu stacji narciarskiej w Jurgowie.

– Widzimy coraz częściej, że ludzie zabierają własne jedzenie, u nas kupują tylko zupę czy frytki dla dzieci. Problem zaczyna narastać, na razie działamy siłą rozpędu, ale jak dopasujemy ceny do kosztów, będzie jeszcze drożej – dodaje Modła.

– Wzrost kosztów widać właściwie wszędzie, nas uderza zwłaszcza w przypadku cen energii. Ale to nie wszystko. Właśnie dostałem informację o 30-proc. wzroście kosztu opakowań w stosunku do ostatniej dostawy – mówi Michał Juda, właściciel Youmiko Vegan Sushi.

Restauracja Roberta Lewandowskiego będzie sprzedawać Misie Rysie, żeby powstał "Ryśkowy szpital"

Niższy VAT

W celu poradzenia sobie z sytuacją na rynku restauratorzy zaapelowali o obniżenie stawki VAT dla gastronomii. Jak tłumaczy Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska, to jedyna możliwość na to, by restauracje mogły poradzić sobie z problemem rosnących cen dla gości, spowodowany znacznym wzrostem wielu cen surowców, materiałów i kosztów pracy

– Obecnie sprzedaż produktów w gastronomii objęta jest w zależności od rodzaju usługi lub produktu trzema stawkami VAT 5 proc., 8 proc. i 23 proc. Obniżenie tych stawek mogłoby spowodować obniżenie cen oferowanych usług gastronomicznych – tłumaczy.

Sonda
Często jadasz w restauracjach typu fast food?

– Już w grudniu apelowaliśmy o obniżenie VAT w gastronomii do 5 proc., ale ówczesny minister finansów Tadeusz Kościński odpisał nam, że nie jest to możliwe, ponieważ ucierpią na tym sklepy – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

W stanowisku resortu w odpowiedzi na grudniowy apel środowiska można było przeczytać, że jednolita 5-proc. stawka doprowadziłaby do obniżenia o 3 pkt proc. VAT na usługi gastronomiczne, ale na napoje stawka spadłaby z 23 proc.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze