Woda mineralna Perrier skażona
Wiosną 2024 r. producent musiał zniszczyć ogromna partię butelek wody mineralnej Perrier z powodu skażenia bakteriami e-coli. Francuski Le Monde podaje, że powstał raport zawierający rekomendację zaprzestania produkcji. Obecnie nie pewności co do przyszłości zakładu wytwarzającego wodę Perrier.
Woda mineralna – większe restrykcje niż dla wody kranowej
Woda butelkowana jest wskazywana przez Polaków jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia – blisko 55 proc. respondentów decyduje się na jej zakup właśnie z tego powodu. Jako ważne kryterium wyboru wody butelkowanej podawana jest także wygoda (prawie 59 proc. badanych) i walory smakowe (blisko 48 proc.) – wynika z badań przeprowadzonych przez agencję SW RESEARCH. Tylko 5 proc. Polaków w ogóle nie pije wody butelkowanej. Badani chętniej wybierają wodę niegazowaną (53 proc.) niż gazowaną (43 proc.).
Wyniki badania wskazują, że oprócz wygody i smaku, dla większości Polaków ważnym powodem sięgania po wodę butelkowaną jest także jej jakość i bezpieczeństwo (55 proc. ankietowanych). Na te właściwości zwracają uwagę także eksperci.
„Naturalne wody mineralne i źródlane muszą odznaczać się pierwotną czystością i pochodzić zawsze ze złóż podziemnych o udokumentowanych zasobach. Jako produkt spożywczy, poddawane są rygorystycznym badaniom oraz podlegają restrykcyjnym regulacjom prawnym – zarówno polskim, jak i międzynarodowym. Regulacje te dotyczą m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy substancji potencjalnie niebezpiecznych. Woda wodociągowa również musi spełniać różnego rodzaju wymagania, jednak są one mniej restrykcyjne niż dla wody butelkowanej” – mówi Roksana Kruć-Fijałkowska, geolożka, doktorantka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.