Perrier

i

Autor: Blondet Eliot/ABACA/Abaca Press/Forum Perrier

Rynek spożywczy

Znana woda mineralna skażona groźną bakterią! Marka może zniknąć

2024-12-19 13:05

Woda mineralna Perrier, należąca do Nestle, znalazła się pod znakiem zapytania z powodu wykrycia bakterii e-coli. Sprawa wyszła na jaw kilka miesięcy temu. Wtedy dodatkowo okazało się, że producent stosuje techniki właściwe dla uzdatniania wody z kranu, a nie mineralnej.

Woda mineralna Perrier skażona

Wiosną 2024 r. producent musiał zniszczyć ogromna partię butelek wody mineralnej Perrier z powodu skażenia bakteriami e-coli. Francuski Le Monde podaje, że powstał raport zawierający rekomendację zaprzestania produkcji. Obecnie nie pewności co do przyszłości zakładu wytwarzającego wodę Perrier.

Woda mineralna – większe restrykcje niż dla wody kranowej

Woda butelkowana jest wskazywana przez Polaków jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia – blisko 55 proc. respondentów decyduje się na jej zakup właśnie z tego powodu. Jako ważne kryterium wyboru wody butelkowanej podawana jest także wygoda (prawie 59 proc. badanych) i walory smakowe (blisko 48 proc.) – wynika z badań przeprowadzonych przez agencję SW RESEARCH. Tylko 5 proc. Polaków w ogóle nie pije wody butelkowanej. Badani chętniej wybierają wodę niegazowaną (53 proc.) niż gazowaną (43 proc.).

Wyniki badania wskazują, że oprócz wygody i smaku, dla większości Polaków ważnym powodem sięgania po wodę butelkowaną jest także jej jakość i bezpieczeństwo (55 proc. ankietowanych). Na te właściwości zwracają uwagę także eksperci.

„Naturalne wody mineralne i źródlane muszą odznaczać się pierwotną czystością i pochodzić zawsze ze złóż podziemnych o udokumentowanych zasobach. Jako produkt spożywczy, poddawane są rygorystycznym badaniom oraz podlegają restrykcyjnym regulacjom prawnym – zarówno polskim, jak i międzynarodowym. Regulacje te dotyczą m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy substancji potencjalnie niebezpiecznych. Woda wodociągowa również musi spełniać różnego rodzaju wymagania, jednak są one mniej restrykcyjne niż dla wody butelkowanej” – mówi Roksana Kruć-Fijałkowska, geolożka, doktorantka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

QUIZ Gospodynie domowe w PRL. Czy w Polsce Ludowej dałabyś radę zrobić coś z niczego?
Pytanie 1 z 14
Żyjesz w PRL-u. W sklepie zabrakło majonezu, a jutro wesele. Co robisz?
QUIZ PRL. Gospodynie domowe w PRL-u

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają

Najnowsze