Karp na wigilijnym stole musi być. Ale od jakiegoś czasu coraz więcej osób szuka już gotowych do spożycia ryb. Choć rzecz jasna nie brakuje i takich, które sobie nie wyobrażają świąt bez żywego karpia w wannie. W odpowiedzi na nowe trendy sieć Carrefour poinformowała, że nie będzie miała w swojej ofercie karpia żywego. Za to w hipermarketach Carrefour klienci będą mogli kupić świeżego karpia w postaci ryby całej, patroszonej, tuszy, dzwonka, płatów oraz filetów dostępnych na wagę. Natomiast w mniejszych supermarketach klienci znajdą patroszone karpie na wagę. Sieć zapewnia, że ryby świąteczne, które znajdą się w jej ofercie pochodzą z polskich hodowli. Same karpie pochodzącego z ekologicznej hodowli Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze. Ryby te hodowane są przez 3 lata w stawach zapewniających każdemu zwierzęciu po 10-15 m2 powierzchni dna i około 10-15 m3 wody. Gospodarstwo ma certyfikat potwierdzający hodowlę ekologiczną przyznane przez Ekogwarancję oraz certyfikat przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, jedynym w kraju dokumentem jakości uznanym przez Ministra Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Polecany artykuł: