Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia

i

Autor: Shutterstock Potrzebne będzie:  1,8-2,2 kg karpia z głową, wypatroszonego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki soli 6-9 cienkich plasterków cytryny 1 łyżeczka pieprzu folia aluminiowa do pieczenia

Żywego karpia nie będzie w znanym markecie

2021-11-22 12:40

Karp na wigilijnym stole to podstawa. W PRL pływająca ryba w wannie była wręcz obowiązkowa. Tymczasem Carrefour Polska ogłosił, że w tym roku nie będzie sprzedawać żywego karpia w swoich sklepach. W zamian klienci sieci będą mogli kupić świeżego karpia, w tym także ryby pochodzące z certyfikowanej hodowli BIO. Sieć zapewnia, że karpie będą łowione i przygotowywane do transportu w przeddzień lub w dniu dostawy do sklepów. Czy klienci to zaakceptują?

Karp na wigilijnym stole musi być. Ale od jakiegoś czasu coraz więcej osób szuka już gotowych do spożycia ryb. Choć rzecz jasna nie brakuje i takich, które sobie nie wyobrażają świąt bez żywego karpia w wannie. W odpowiedzi na nowe trendy sieć Carrefour poinformowała, że nie będzie miała w swojej ofercie karpia żywego. Za to w hipermarketach Carrefour klienci będą mogli kupić świeżego karpia w postaci ryby całej, patroszonej, tuszy, dzwonka, płatów oraz filetów dostępnych na wagę. Natomiast w mniejszych supermarketach klienci znajdą patroszone karpie na wagę. Sieć zapewnia, że ryby świąteczne, które znajdą się w jej ofercie pochodzą z polskich hodowli. Same karpie pochodzącego z ekologicznej hodowli Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze. Ryby te hodowane są przez 3 lata w stawach zapewniających każdemu zwierzęciu po 10-15 m2 powierzchni dna i około 10-15 m3 wody. Gospodarstwo ma certyfikat potwierdzający hodowlę ekologiczną przyznane przez Ekogwarancję oraz certyfikat przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, jedynym w kraju dokumentem jakości uznanym przez Ministra Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Tańczące z promocjami 18.11.2021

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze