Self service gelateria to zupełnie nowy pomysł na podawanie i jedzenie lodów. Wszystko polega na tym, że każdy nakłada je sobie sam i decyduje o tym, jak duża ma być porcja i jakie smaki chce zobaczyć w rożku lub kubeczku. Płaci się w zależności od tego, ile waży ostateczna porcja. Koncepcja „self service ice cream” przybyła z Włoch, gdzie stoiska tego typu cieszą się dużą popularnością. W Polsce jest to nowość.
ZOBACZ TEŻ: Te lody Polacy lubią najbardziej. Ranking lodów w Polsce
Lody w czterech krokach
Ideą Ice Dream jest to, by lodowy deser każdy mógł komponować według własnego uznania. Instrukcja tworzenia lodów zawiera się w czterech krokach. Po pierwsze decydujemy, czy chcemy kubeczek czy wafelek. Krokiem drugim jest nałożenie lodów, wybierając ze smaków dostępnych w automatach. Następne są dodatki – kolorowe posypki, sezonowe owoce, kuleczki z jadalnego brokatu, wiórki czekolady. Na koniec gotowy deser ważymy przy kasie i płacimy w zależności od wielkości porcji.
- Składniki, z których wytwarzamy nasze lody trudno znaleźć w Polsce, dlatego lwią część sprowadzamy bezpośrednio z Włoch. Dzięki temu możemy zaoferować całą paletę niespotykanych smaków i kolorów. W Ice Dream można wybierać zarówno spośród smaków tradycyjnych i dobrze znanych, ale też bardziej egzotycznych, takich jak: vege mango, banan czy zielona herbata. Jest też czarna wanilia, niebieskie migdały, a nawet… wata cukrowa i tęczowy jednorożec – tłumaczy Jakub Szeliga, pomysłodawca konceptu.
Ice dream planuje rozwój
Powstające w Ice Dream desery zaczynają podbijać media społecznościowe. Facebookowe grafiki Ice Dream zostały docenione przez branżowe portale, zdjęcia własnoręcznie wykonanych lodów regularnie zamieszczają na swoich profilach klienci. - Ice Dream udowadnia, że lody mogą być nie tylko smaczne, ale i piękne. Co więcej, nasze lody okazują się też niesamowicie fotogeniczne. Co rusz słyszymy opinie, że jesteśmy bardzo instagramowi. Trzeba przyznać, że coś w tym jest, kiedy patrzymy na kolejnych klientów, którzy przed spróbowaniem loda najpierw robią mu zdjęcie – dodaje Szeliga.
Lodziarnia otwarta jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 10-20, w piątki i soboty 9-23, a także w każdą niedzielę, również w niedziele niehandlowe, między godziną 10 a 21. Gelateria Ice Dream znajduje się na I piętrze CH Arkadia przy al. Jana Pawła II 82 w Warszawie. Punkt ma formę wyspy, która znajduje się na środku strefy foodcourt.