szampan/sylwester

i

Autor: materiały prasowe

Sylwester

Czym się różni szampan od prosecco? Czyli o winach musujących na Sylwestra

2022-12-30 6:44

Sylwester 2022. Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Sylwester 2022/2023. Jak wybrać szampana?

- Zanim wybierzemy wino musujące na Sylwestra, warto sprawdzić skąd pochodzi i jaką metodą zostało wyprodukowane. Szampany i cavy powstają w ten sam sposób choć w zależności od długości dojrzewania na osadzie, czy renomy producenta ich jakość może być diametralnie różna. Wielką zaleta win musujących jest ich uniwersalny charakter, który sprawia, że dobrze komponują się z niemal wszystkimi potrawami. Pamiętajmy również, że bąble zawsze podajemy porządnie schłodzone. Najlepiej smakują w temperaturze ok 8’C. – mówi Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.

Prosecco

Prosecco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które jest produkowane ze szczepu glera. Swoją popularność zawdzięcza orzeźwiającemu charakterowi oraz przystępnej cenie. Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze serwowane w tradycyjnych, szklanych butelkach zamkniętych korkiem, nigdy są z tzw. nalewaka. Nie dajmy także wprowadzić się w błąd winom musującym wytwarzanym w innych włoskich regionach o specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco. Najwyższej jakości prosecco będzie miało na etykiecie oznaczenie DOCG.

Lambrusco

Lambrusco to wino musujące z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco.

Cava

Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej produkuje się z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan

Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Wino to słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Ostatnio coraz popularniejsze stają się także wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco - oznaczenia win musujących

- Skala słodyczy win musujących różni się od pozostałych gatunków/rodzajów win. Wersja „brut” jest najbardziej uniwersalna i  zazwyczaj odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane – i podaje skalę dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:

  •  brut nature (bardzo wytrawne)
  •  extra brut
  •  brut
  •  extra dry, extra sec, extra seco
  •  dry, sec, seco
  •  demi sec, semi seco
  •  doux, sweet, dulce (wino słodkie)
Tańczące z promocjami 29.12.2022
Sonda
Jak zazwyczaj spędzasz sylwestra?
Najnowsze