Brak dwutlenku węgla uderza w przemysł spożywczy
Wprawdzie ANWIL z Grupy ORLEN podjął decyzję o wznowieniu produkcji nawozów azotowych to jednak problem z brakiem dwutlenku węgla nadal istnieje. Żadna firma nie robi zapasów i nawet kilkudniowe braki dostawach mogą wpłynąć na branżę spożywczą.
Zobacz też: UE oszczędza. Krótka kąpiel, zimna woda i mniej telefonu
Głos w sprawie zabrał również koncern Coca-Cola największy producent napojów gazowanych. Jak przekazała portalowi money.pl -Elżbieta Pietrzak z biura prasowego Coca-Cola, obecnie nie ma problemów z produkcją, ale koncern trzyma rękę na pulsie.
"W obecnej chwili nasza produkcja nie jest zagrożona, ale cały czas ściśle monitorujemy sytuację związaną z niedostępnością CO2. Brak jego dostaw może mieć bardzo poważne skutki dla całego przemysłu żywnościowego i napojowego, dlatego będziemy apelować o natychmiastowe rozwiązanie tego problemu bezpośrednio i poprzez organizacje branżowe" - poinformowało Biuro Prasowe Coca-Cola HBC Polska.
Polecany artykuł:
Branża spożywcza alarmuje
Organizacje sektorowe i branżowe napisały list do premiera Mateusza Morawickiego o natychmiastowe wznowienie przez Grupę Azoty S.A., jak i firmę Anwil S.A. produkcji nawozów sztucznych, dwutlenku węgla, suchego lodu i kwasu azotowego. Problem dotknąć może przemysł mleczarski, mięsny, piekarniczy, mrożonek czy przetworów owocowo-warzywnych, jak i całość dystrybucji żywności w Polsce.