Otwarcie restauracji już 15 maja
Lockdown dla gastronomii trwał niemal pół roku, podczas którego właściciele restauracji, barów, czy kawiarni musieli ograniczyć do sprzedaży swoich produktów jedynie na wynos, bądź na dowóz. Teraz dzięki stopniowemu odmrażaniu gospodarki nastąpi otwarcie restauracji. Od 15 maja lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości w ogródkach umieszczonych na świeżym powietrzu. Warto przypomnieć, że z powodu ograniczeń wprowadzonych w związku z walką z pandemią koronawirusa COVID-19, gastronomia okazała się jedną z gałęzi gospodarki, która ucierpiała najbardziej. Według oficjalnych danych i szacunków, jedynie w 2020 roku, rynek restauracyjny skurczy się w Polsce, aż o 4 miliardy złotych.
Lockdown: Zachorowań na COVID-19 jest coraz mniej, stąd decyzja o odmrażaniu gospodarki
Już od soboty 15 maja wchodzimy w kolejny etap odmrażania gospodarki, które trwa od początku miesiąca. Dotychczas do szkół powrócili uczniowie klas I-III szkół podstawowych, a także pozwolono na rozgrywanie zawodów sportowych na świeżym powietrzu. Od soboty będziemy mogli również zdjąć maseczki ochronne w przestrzeni publicznej, będzie można organizować imprezy okolicznościowe do 25 osób, ale jedynie na zewnątrz. Do tego powróci możliwość odwiedzenia swojej ulubionej restauracji, czy kawiarni, gdyż gastronomia będzie mogła otworzyć ogródki. Niestety możliwość zjedzenia posiłku wewnątrz lokali będzie dostępna dopiero od 28 maja.
- W ostatnich miesiącach było dużo poniżej tysiąca transakcji, to znaczy, że mniej niż tysiąc osób kupowało u nas posiłki (średnio dziennie w każdym lokalu - red.). Myślę, że w ten weekend jesteśmy gotowi obsłużyć trzy razy więcej osób. Plan, który ogłosił rząd, daje nam perspektywę, 15 maja będziemy gotowi do otworzenia ogródków - stwierdził Adam Pieńkowski, prezes McDonald's Polska, w wywiadzie udzielonym Business Insider.