Gastronomia w zapaści. Restauratorzy chcą niższego VAT-u, by przetrwać

2022-01-19 12:04
Kelner
Autor: pixabay.com

Posłowie pięciu ugrupowań podpisali się pod projektem ustawy przewidującej niższy VAT dla lokali gastronomicznych. Polacy coraz rzadziej stołują się na mieście. Niektórzy boją się zakażenia, inni chcą w ten sposób oszczędzić pieniądze. Widmo problemów finansowych, a nawet niewypłacalności, zagląda w oczy coraz większej grupie przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Tym samym restauratorzy chcą niższego VAT-u.

Zła passa w gastronomii trwa i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić. Od wielu miesięcy restauracje i kawiarnie działają normalnie, ale mimo to nie wszyscy klienci do nich wrócili. Wielu boi się zakażenia koronawirusem w miejscu, w którym większa grupa ludzi siedzi obok siebie bez maseczek.

W związku z rosnącymi cenami wielu klientów zdecydowało się ograniczyć jedzenie na mieście albo w ogóle z niego zrezygnować. Tym samym niewypłacalności, zagląda w oczy coraz większej grupie przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

Express Biedrzyckiej - Krzysztof Gawkowski: Polski Ład to drogi bajzel. To pierwszy rząd, który obniża wynagrodzenia

Łączne zadłużenie

Z danych Krajowego Rejestru Długów wynika, że już we wrześniu 2021 roku łączne zadłużenie firm z branży hotelarsko-gastronomicznej przekroczyło 300 mln zł. Średnio każdy lokal zalegał z płatnościami na 30 tys. zł.

Z danych Związku Przedsiębiorców i Pracodawców wynika, że polska gastronomia to ponad 76 tys. lokali, które generują blisko 37 mld złotych dla krajowego PKB. Zatrudnienie może w nich znajdować nawet około miliona osób. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wielokrotnie apelowała do rządu o obniżenie VAT na usługi i produkty gastronomiczne i cateringowe. 

Sonda
Jedzenie na wynos. Jak często zamawiasz jedzenie na wynos?

Szanse na przyjęcie projektu

"Ministerstwo Finansów negatywnie oceniło pomysł, bo na rynku przykładowa butelka wody byłaby inaczej opodatkowana w restauracjach, a inaczej w handlu detalicznym" – informuje serwis money.pl. Ministerstwo Finansów wyliczyło, że koszt obniżenia podatku VAT dla gastronomii wyniesie 1,4 mld zł rocznie. Projekt ustawy obniżający VAT dla gastronomii do 5 proc. został złożony w połowie grudnia 2021 r. i został skierowany do konsultacji m.in. w Narodowym Banku Polskim, Konfederacji Lewiatan.

Wypowiedzieć się w tej sprawie mają także związki zawodowe. Czy ma szansę na przyjęcie? Poseł Dobromir Sośnierz powiedział w rozmowie z money.pl, że spodziewa się, że Ministerstwo Finansów nie odrzuci automatycznie projektu, lecz „przerobi go” po swojemu i w tej formie przeforsuje przez Sejm.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Najnowsze