Jak pisze sieć w sklepach Lidla pieczywo „Chrupiące z Pieca” jest odpiekane w wysokiej temperaturze na miejscu, dzięki czemu klienci zawsze mają dostęp do świeżych wyrobów o aromatycznym zapachu. W obecnej sytuacji robiąc zakupy warto wziąć kilka bochenków chleba na zapas. Pieczywo nadaje się do mrożenia, dzięki czemu z powodzeniem możemy cieszyć się świeżymi wypiekami przez dłuższy czas.
Czytaj również: Sąsiedzka pomoc od Lidla. Sieć zachęca do działania
- Przepisy prawa żywnościowego nie zabraniają mrożenia odpieczonego pieczywa. Technolodzy żywności uważają, że taki proces jest bezpieczny. Tym samym, pieczywo głęboko mrożone, które zostało później dopieczone, może zostać ponownie zamrożone. Poddanie wyrobów piekarniczych obróbce termicznej powoduje, że produkt ten może być ponownie zamrażany bez żadnego wpływu na jego bezpieczeństwo - mówi dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.
Zobacz też: Kryzys w centrach i galeriach handlowych. Jakie mają rozwiązania dla najemców?