Polski rynek ketchupu. W produkcji króluje Wielkopolska
Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony został na 500 mln złotych. Zgodnie z ogólnodostępnymi statystykami królestwem ketchupu w naszym kraju jest Wielkopolska. To właśnie tam produkowana jest większość ketchupów.
Jak informuje portal wspieramrozwoj.pl w Pudliszkach swoje zakłady mają Heinz i Pudliszki, w Poznaniu swoje fabryki ma marka Tortex oraz Hellmann's, w Kotlinie produkowany jest ketchup Kotlin, a w Międzychodzie - ketchup Międzychód. Dwie popularne marki wytwarzają swoje produkty poza Wielkopolską. We Włocławku wytwarzany jest Dworski ketchup. Jedna z popularniejszych marek - Roleski - swoją produkcję prowadzi na terenie województwa małopolskiego.
W naszym kraju produkowane są zarówno ketchupy marek lokalnych - jak również tych zagranicznych. Produkcja odbywa się głównie na potrzeby rynku krajowego.
Polskie marki produkujące ketchup
Jakie są polskie marki zajmujące się produkcją ketchupu?
- Dary Natury
- Ogródek Dziadunia
- Krokus
- WPS Społem Kielce
- Twój Międzychód
- Roleski
- Dawtona
- Grupa Maspex
Który ketchup ma najlepszy skład?
Poza popularnością poszczególnych marek, przy zakupie kierujemy się przede wszystkim składem danego produktu. Który ketchup może pochwalić się najwyższą jakością wykorzystywanych składników?
- Krokus - 230 g pomidorów na 100 g produktu
- Roleski - 205 g pomidorów na 100 g produktu
- Roleski Premium bez cukru - 266 g pomidorów na 100 g produktu
- Kotlin Premium - 205 g pomidorów na 100 g produktu
Polecany artykuł: