Majonez Kielecki ma nowy skład
Miłośnicy majonezu koncentrują się nie tylko na jego smaku, ale i często czytają etykiety znajdujące się na słoikach z majonezem. Teraz zwolennicy Majonezu Kieleckiego mogą się zdziwić. Dlaczego? Okazuje się, że znany im przysmak zmienia skład. Czy to oznacza, że majonez kielecki zmieni smak?
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem", odpowiedzialna za produkcję Majonezu Kieleckiego, właśnie postanowiła wprowadzić znaczącą zmianę w jego recepturze. Firma poinformowała, że pierwsza partia nowego produktu, ważąca kilkadziesiąt ton, już trafiła na rynek. - Po raz pierwszy powstał nasz flagowy, "tradycyjny" Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego - powiedział prezes WSP "Społem" Adam Jamróz. Nowy Majonez Kielecki dostępny jest w słoiczkach o różnej pojemności: 170 ml, 310 ml, 410 ml, 500 ml i 700 ml. Nowy produkt został odznaczony specjalną banderolą. Zatem konsumenci już na pierwszy rzut oka dostrzegą różnicę. Teoretycznie smak majonezu powinien pozostać taki sam jak dotychczas.
Majonez to gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych, o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Początkowo wyrabiany domowo na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci do dłuższego przechowywania.