Opakowania wielomateriałowe do żywności płynnej posiadają wiele właściwości, dzięki którym zabezpieczają produkty spożywcze. Z powodzeniem chronią m.in. mleko czy soki przed wpływem światła, tlenu oraz drobnoustrojów. Aseptyczne kartony Tetra Pak stanowią także barierę dla zapachów, a dzięki temu, że są nieprzezroczyste, skutecznie zabezpieczają produkt przed utratą cennych wartości odżywczych. Wszystko to bez stosowania konserwantów. Zamknięte mleko czy sok opakowane w ten sposób mogą być przechowywane poza lodówką przez dłuższy czas bez ryzyka popsucia produktu. To idealna metoda na to, by uniknąć marnowania żywności.
To jednak niejedyny profit z zastosowania kartonów. Są one doskonałą alternatywą dla opakowań w całości stworzonych z plastiku. Średnio ¾ kartonu pochodzi z surowca naturalnego – celulozy. Włókno celulozowe stosowane w procesie produkcji kartonów Tetra Pak dostarczane jest przez zaufanych dostawców. Są oni weryfikowani i rzetelnie oceniani przez niezależnych audytorów. W Tetra Pak preferowana jest certyfikacja zgodna z zasadami Forest Stewardship Council®, która promuje przyjazne dla środowiska, korzystne dla społeczeństwa i opłacalne gospodarowanie zasobami leśnymi na świecie. Z jednego ściętego drzewa uzyskuje się masę celulozową potrzebną do wyprodukowania aż 12 000 jednolitrowych kartonów.
Wszystkie materiały, z których zbudowany jest karton do płynnej żywności mlecznej (papier, aluminium i polietylen), nadają się do ponownego przetworzenia. Odzyskiwane w procesie recyklingu włókno celulozowe może być następnie wykorzystywane jeszcze wiele razy. Pozostałe składniki opakowania uzyskane w recyklingu mogą służyć do produkcji wielu przedmiotów dla gospodarstwa domowego. Każdy komponent zużytego opakowania na płynną żywność stanowi wartościowy surowiec wtórny. Dodatkowo opakowania Tetra Pak są lekkie i mają kształt prostopadłościanu, co sprawia, że są ekonomiczne w transporcie i pozwalają zmniejszyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Po zużyciu wystarczy wyrzucić je do żółtego pojemnika, by surowce wtórne mogły być w pełni wykorzystane.
Materiał nformacyjny