makaron

i

Autor: Pixabay.com

Masz ten makaron w kuchni? Nie jedz go! Może zaszkodzić zdrowiu

Makaron znika ze sklepów. Inspekcja sanitarna wycofuje produkt ze sklepowych półek. Powód? Ekologiczny makaron został zanieczyszczony 2-chloroetanolem, substancją pochodną tlenku etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia człowieka. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona. Jeśli masz taki makaron w swojej kuchni to pod żadnym pozorem go nie używaj. o który konkretnie produkt chodzi?

Masz taki makaron w swojej kuchni? Pod żadnym pozorem go nie używaj. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Służby sanitarne zostały poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Pasta Natura Srl wycofaniu wskazanej partii ekologicznego makaronu penne marki Pasta Natura 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O co dokładnie chodzi? 2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona. Z półek sklepowych znika MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA. Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania z rynku ww. partii produktu. Tlenek etylenu jest sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B ze względu na działanie rakotwórcze, mutagenne lub działanie szkodliwe na rozrodczość. Na zdjęciu poniżej prezentujemy zdjęcie opakowania wycofanego z obrotu makaronu. 

Tańczące z promocjami (20.08)
Makaron wycofany przez GIS

i

Autor: GOV.PL

Makaronowy zawrót głowy. Czy znasz te rodzaje makaronu?

Pytanie 1 z 10
Penne to:
Zdjęcie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze