Bez przypraw nie ma dobrych dań. Popularne kuchnie obfitują w rozmaite smakowe naturalne dodatki. Kupując przyprawy w małych paczuszkach, często nie zdajemy sobie sprawy, ile warte są większe ilości tych dodatków. Choć już nawet przy minimalnych ilościach można zauważyć, że jedną z najdroższych przypraw świata jest szafran. Za kilogram tego dodatku trzeba zapłacić nawet ponad 30 tys. zł. Dlaczego tak dużo? Szafranowe nitki uzyskuje się znamion kwiatu krokusa uprawnego (Crocus sativus). W każdym z kwiatów są raptem 3 nitki, które się zbiera i suszy. Aby uzyskać jeden kilogram suchego szafranu, trzeba zebrać aż 250 tys. kwiatów.
Zobacz: O ile więcej zapłacimy za wakacje
W cenie jest też wanilia. Zwykle w sklepach można dostać suche laski wanilii. Za jedną trzeba zapłacić blisko 10 zł. Kilogram tej słodkości kosztuje nawet około 1,5 tys. zł. Dlaczego tak drogo? Przygotowanie wanilii do sprzedaży nie jest takie proste. Wanilię jako roślinę uprawia się na plantacjach w Ameryce Południowej i Środkowej. Laski wanilii zbiera się w postaci niedojrzałych, zielonych strąków. Następnie owoce poddaje się procesowi fermentacji i suszeniu w wyniku czego wanilia się kurczy i ciemnieje.
Sporo warty jest także popularny cynamon. Kilogram dobrej jakości przyprawy może kosztować nawet blisko tysiąc złotych. Znane nam zwoje cynamonu (mogą być sproszkowane) to nic innego jak wysuszona kora cynamonowca.
Zobacz: PKP Intercity jedzie na Węgry
Znaną i nie taką tanią przyprawą są goździki. Kilogram może kosztować około 500 zł. Otrzymuje się je z pąków kwiatowych drzewa goździkowego, który rośnie w Afryce i Azji. Mniej niż 400 zł zapłacimy za kilogram kurkumy (nazywanej szafranem indyjskim) i kardamonu. Należy zaznaczyć, że na wysoką cenę produktu składa się jakość przyprawy, odmiana, gatunek, forma (zmielone, w całości) i koszty transportu.