Polacy nie jedzą warzyw i owoców. Jeśli już się decydują na nie, to zwykle jako przekąski i w małych ilościach. Sytuacja jest dramatyczna zimą. Okazuje się, że na przełomie stycznia i lutego jedynie u 13 proc. Polaków królowały na talerzach owoce i warzywa. Zdecydowana większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. A jeśli już wybierają w sklepach czy na bazarach jakieś warzywa i owoce, to na co się decydują najczęściej? Okazuje się, że zimą prym wiodą jabłka, banany i pomarańcze. O wiele mniej popularne są śliwki i gruszki. Natomiast na liście warzy prym wiodą ziemniaki, cebula i marchew. Co ciekawe, w lutym na stołach Polaków pojawiały się także pomidory (85%), ogórki (82%), papryka (65%) kapusta (64%) oraz pieczarki (60%). Pomidory codziennie jadło 3% respondentów, ogórki i paprykę 1%, natomiast kapustę i pieczarki 0%. Rzadziej w tym okresie sięgano po buraki ćwikłowe (50%) kalafior (44%) oraz brokuły (38%). W przypadku warzyw odnotowano spadek spożycia pomidorów, kapusty, buraków ćwikłowych, kalafiora oraz brokułów.
ZOBACZ: Niesamowite promocje w Biedronce. Sok i pistacje za 1 zł
WAŻNE: Koronawirus - nowe obostrzenia w całej Polsce
Źródło: dlahandlu.pl