Drożyzna na wakacjach! Lepiej złap się za portfel

i

Autor: PIOTR ZALEWSKI / SUPER EXPRESS, ARCHIWUM PRYWATNE

Ponad 100 zł za porcję dorsza nad Bałtykiem. To nie jest najgorsza wiadomość

2022-07-14 19:13

Ceny nad morzem i w popularnych miejscowościach turystycznych zawsze drastycznie rosły w trakcie sezonu. Z roku na rok jest coraz drożej, a teraz cegiełkę do wysokich cen dołożyła wysoka inflacja. Popularne nad Bałtykiem danie w postaci ryby z frytkami, potrafi kosztować nawet grubo ponad 100 zł dla jednej osoby. A to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Ceny nad morzem w 2022 roku. Ryba za ponad 100 zł

Niedawno wyłowiona ryba z frytkami, to niewątpliwie jedno z popularniejszych dań w polskich kurortach. Ceny nad morzem potrafią jednak przerazić, tak jak na znalezionym w sieci paragonie w Ustroniach Morskich. Obiad dla jednej osoby kosztował aż 159 zł! Klientka wydała na dorsza aż 111 zł, do tego zapłaciła 18 zł za niedużą porcję frytek i 16 zł za surówkę. Dodatkowe piwo w butelce kosztowało 14 zł. 

Na paragonie sprzed roku można zobaczyć cenę za dorsza w innym lokalu wysokości nawet 170 zł za kilogram. Jedna porcja to ok. 200-300 gram. Do tego warto zaznaczyć, że w lipcu trwa okres ochronny dorsza i obowiązuje zakaz połowu. W efekcie ceny ryby potrafią być wysokie, a dorsz niekoniecznie musi być pierwszej świeżości (oczywiście przedstawiany paragon jest z czerwca, czyli jeszcze przed zakazem połowu).

Pieniądze to nie wszystko - Rafał Baniak

Szykuj się na drenaż portfela. Wysokie ceny nad morzem w 2022 roku

Pamiętajmy, że obiad to niejedyny wydatek, jaki poniesiemy w trakcie wakacji. Jeśli zamierzamy przemieszczać się samochodem, to dojdą nam opłaty parkingowe, które w nadmorskich miejscowościach są wyjątkowo wysokie. Przykładowo w Kołobrzegu w 2021 roku za parking trzeba było zapłacić 15 zł za godzinę. Oczywiście nie był to parking miejski, w którym godzina kosztuje od 2,50 do 3,90 zł za pierwszą godzinę. Więcej paragonów zobaczycie w poniższej galerii.

Dlaczego ceny nad morzem są wysokie w 2022 roku?

Jak wiadomo, zawsze w nadmorskich kurortach ceny są wyższe, wielu restauratorów podnosi ceny w trakcie sezonu, bo wie że turyści i tak będą gotowi zapłacić wysoką kwotę za obiad. Jednakże w tym roku sporą cegiełkę dołożyła inflacja wysokości 15,5 proc., która podwyższyła koszty prowadzenia działalności, więc i przedsiębiorcy podnieśli marże. Dlatego coraz więcej Polaków jeśli nie rezygnuje z wakacji, to często przywozi własne jedzenie na urlop.

Chcesz odłożyć więcej pieniędzy? Ten podcast jest właśnie dla Ciebie!

Listen to "Chcesz zdobyć dodatkowe pieniądze? Zacznij od tego!" on Spreaker.
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze

Materiał sponsorowany