Ostrzeżenia GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterie Salmonelli w dwóch partiach chałwy sezamowej produkowanej dla Kauflandu. Ostrzeżenie wydane przez GIS dotyczy chałwę sezamowej kakaowej 5 kg o numerze partii 12.09/2 oraz dacie minimalnej trwałości 12.03.2025, a także K-Classic chałwy sezamowej o smaku waniliowym 100 g o numerze partii 12.10/1K i dacie minimalnej trwałości 12.04.2025. Producentem tych słodyczy jest Elis Ali Eski, ul. Gyńska 32, 80-209 Tuchom. Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - podano.
Tymczasem już 3 stycznia GIS wydał z kolei komunikat odnoszący się do wycofania dwóch partii chałwy sezamowej w związku z wykryciem obecności bakterii Salmonella. Wówczas mowa była jednak o innych produktach - KLC.Chałwie sezamowej wanilowo-kakaowej 100 g oraz KLC.Chałwie sezamowej o smaku waniliowym 100 g.
Choć sieć Kaufland wycofała podejrzane produkty ze sprzedaży, to osoby, które zdążyły je kupić i wciąż mają je w domu, nie powinny ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.