Sałatka z kukurydzą, ananasem i kiełkami - wiosenna przekąska

i

Autor: Shutterstock sałatka z kukurydzą i ananasem

Uwaga na mrożoną kukurydzę. Może być skażona śmiertelną bakterią

2018-07-10 18:56

Kupujesz mrożoną słodką kukurydzę? Zanim ją dodasz do sałatek, koniecznie ją ugotuj. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w warzywnych mrożonkach może czaić się śmiertelnie niebezpieczna bakteria.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Powód? Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach (Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii).

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze