Warzywa droższe o 40 proc. Czy zabraknie ich na rynku?
UCE Research i uczelnia WSB Merito przeprowadziły analizę cen warzyw. Wynika z niej, że w sezonie letnim ceny warzyw będą rosły. W najlepszym wypadku pozostaną na aktualnym poziomie. Z badania wynika, że niektórych warzyw może zabraknąć na rynku.
"Wzrosty cen warzyw w Polsce są konsekwencją mniejszej podaży, a także są ściśle powiązane z ubiegłorocznym spadkiem produkcji w UE, który był na poziomie ok. 10 proc. r/r. Spowodowane to było suszami i niekorzystną sytuacją hydrologiczną, która wciąż zresztą się utrzymuje. I obecnie te warunki w Polsce dalej się pogarszają. Warto też dodać, że warzywa są bardzo wrażliwe na czynniki klimatyczne i ze względu na swoją masę potrzebują sporych ilości wody" - wyjaśnił w komunikacie konsultant merytoryczny indeksu dr Krzysztof Łuczak cytowany przez portal Wprost.
Jak przytoczono w badaniu, najbardziej podrożała marchew (133,6 proc.), cebula (106,9 proc.) i papryka (50,6 proc.).
Inflacja konsumencka w maju 2023 roku. Co podrożało najbardziej?
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że inflacja konsumencka w maju wyniosła 13 proc. Które produkty i usługi zdrożały najmocniej?
- Żywność i napoje bezalkoholowe - 18,9 proc.
- Napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe - 12,5 proc.
- Odzież i obuwie - 7,4 proc.
- Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii - 16,1 proc.
- Wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego - 12,4 proc.
- Zdrowie - 10 proc.
- Łączność - 9,3 proc.
- Rekreacja i kultura - 13,3 proc.
- Edukacja - 13,7 proc.
- Restauracje i hotele - 15 proc.
Jak przytacza Wprost - wzrost cen w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe wyniósł 18,9 proc. Wśród produktów, które zdrożały najmocniej wymieniono:
- Ryż - 17,7 proc.
- Mąka - 13,3 proc.
- Pieczywo - 15,8 proc.
- Makarony i produkty makaronowe - 20,7 proc.
Polecany artykuł: