Jaja sprzedawane w sklepach są opieczętowane. O jakości jajka już może świadczyć numer, jaki znajduje się na skorupce. Tak zwane zerówki są najlepsze i pochodzą od kur z chowów ekologicznych, gdzie kury mają wolny wybieg, odżywiają się naturalnymi pokarmami pozbawionymi sztucznych dodatków. Niestety, takie jaja zwykle są najdroższe.
Zobacz: Wielkanoc - więcej zapłacimy za jaja
Numery jaj (najważniejsza informacja dla konsumenta):
0 – jaja ekologiczne
1 – wolny wybieg
2 – chów ściółkowy
3 – chów klatkowy
Przeczytaj: Drożyzna na Wielkanoc - za to zapłacimy więcej
Pozostałe znaki na pieczątce dokładnie oznaczają miejsce, z jakiego jaja pochodzą. Analizując pieczęć, dowiemy się, z jakiego państwa, województwa, a nawet powiatu jest dane jajo. Po takim numerze dotrzemy do samego producenta.
Wybierając jaja, warto zwrócić też uwagę na ich wielkość. Tutaj obowiązuje numeracja jak w odzieżowce: S, M, L, XL. Od tego też zależą ceny jaj: im większe, tym droższe.