Mniejsze i większe restauracje oferują wielkanocny catering. W menu dania tradycyjne w prostej wersji, ale i bardziej wykwintne kulinarne propozycje. Wszędzie znajdziemy żurek, nadziewane jaja, szynki, pasztety i mazurki. Ile te przysmaki kosztują?
Przykładowy cennik:
żurek na białej kiełbasie – porcja 4 zł
pasztet z drobiu – 25 zł kg
szynka wieprzowa pieczona w miodzie – 40 zł kg
galantyna wieprzowa – 5 zł (porcja)
jajko z nadzieniem (chrzanowym, łososiowym) - 2 zł sztuka
mazurek – 20 zł
sernik – 20 zł
Jeśli założymy, że na śniadaniu będą 4 osoby, to koszt skromnego śniadania z cateringu przewyższa 150 zł. Do tego trzeba doliczyć napoje zimne, gorące i pieczywo. I tak skromnie robi się ok 170 zł.
Zobacz: Wielkanoc - drożeje wieprzowina, cukier i warzywa
Nie brakuje też restauracji (głównie hotelowych), które wielkanocne śniadanie organizują u siebie. Koszt takiego śniadania wynosi ok. 80 – 100 zł od osoby. W menu serwowanym w postaci szwedzkiego bufetu znajdują się pasztety, szynki, faszerowane jaja, sałatki. Nie zabraknie też słodkości. Do wyboru są baby, mazurki, serniki.