Zaledwie kilka dnie temu, 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. To święto skłaniające do refleksji nad tematem globalnych problemów żywnościowych. Z tej okazji Banki Żywności opublikowały najnowszy raport Nie marnuj jedzenia 2020. Wyniki badania nie napawają optymizmem. Do kosza wyrzucamy przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki – do tego przyznaje się aż 70,3 proc. badanych, natomiast same produkty spożywcze – 37,2 proc. ankietowanych. W koszu przeciętnego Polaka ląduje najczęściej pieczywo (62,9 proc.), świeże owoce (57,4 proc.) i warzywa (56,5 proc.). Najczęstsze przyczyny marnowania żywności pozostają bez zmian w porównaniu z wcześniejszymi badaniami – to przede wszystkim zepsucie produktów, przeoczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia, czy zbyt duże zakupy.
Zobacz również: Używasz tych kart płatniczych? Giganci oskarżeni o pobieranie nadmiernych prowizji
Co ważne, z badań Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii, przeprowadzonych na zlecenie firmy McCormick oraz Federacji Polskich Banków Żywności, we wrześniu tego roku, wynika, że pandemia częściowo wpłynęła na zmianę naszych zachowań konsumenckich. Podczas izolacji 27 proc. ankietowanych zmieniło swoje zwyczaje i większość z nich robiła zakupy rzadziej (82 proc.), ale były one też większe (52 proc.).
Sprawdź także: Kolejna sieć sklepów rusza ze swoją aplikacją. Promocje będą spersonalizowane pod klienta
- Mówiąc o marnowaniu jedzenia warto zaznaczyć, że kluczową rolę odgrywa tu edukacja. Żywność zaczyna marnować się już w naszej głowie - kiedy robimy zakupy bez planu, wrzucając do sklepowych koszyków to, na co mamy chwilową ochotę, a nie to, czego naprawdę potrzebujemy. Tylko czterech na dziesięciu dorosłych Polaków przed zakupami ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki (41,9%). Dodatkowo zakupione produkty umieszczamy bez zastanowienia i uszeregowania według daty przydatności – tylko 31,3% badanych deklaruje, że układa w ten sposób żywność w lodówce. Dlatego budowanie świadomości i mówienie o prostych rozwiązaniach, takich jak robienie listy zakupów czy stosowanie lodówkowej zasady FIFO, jest kluczowe w ograniczeniu marnowania żywności. – komentuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.