Faszerowane pałki kurczaka

i

Autor: Shutterstock Ściągnąć skórę z podudzia w kierunku cieńszego końca. Za pomocą nożyczek do drobiu lub bardzo ostrego noża odciąć kość powyżej stawu skokowego. Tak jak to pokazano na zdjęciu. 

Mięso w marketach

Afera z mięsem z Lidla, Biedronki i innych sieci! Większość kurczaków miała tę chorobę

2022-10-26 14:10

Stowarzyszenie Otwarte Klatki wzięło pod lupe drób dostarczany do popularnych sieci handlowych takich jak Lidl, Biedronka, Kaufland, Aldi, Netto. Według danych organizacji, w sklepach Kaufland i Aldi aż 100 proc. zbadanych filetów z piersi kurczaka marki własnej wykazało obecność tzw. choroby białych włókien. W Przypadku Lidla było to 99,2 proc., a Biedronki 97,3 proc.

Mięso z przejawami choroby w popularnych sklepach

Stowarzyszenie Otwarte Klatki w swoim raporcie stwierdza, że w dzisiejszych czasach mięso z kurczaków ras szybko rosnących można znaleźć w każdym z najpopularniejszych supermarketów. Aby zbadać poziom występowania choroby białych włókien w filetach z piersi kurczaka oferowanych polskim konsumentom, przeprowadzono badanie w 5 sieciach handlowych w Polsce: Biedronce, Lidlu, Kauflandzie, Netto i Aldim. Organizacja informuje, że wyniki jasno pokazują, jak powszechne jest występowanie tego zjawiska. W raporcie czytamy, że w produktach wszystkich marek własnych badanych sieci handlowych wykazano obecność choroby białych włókien. Wadę zaobserwowano w 99,1% badanych opakowań filetów z piersi kurczaka. Najczęściej obserwowanym stopniem zaawansowania choroby było jej najwyższe możliwe stadium, które stwierdzono w przypadku 34,6%filetów. W 100% badanych opakowań w Kauflandzie i Netto, a także w 99,2% przypadkach w Lidlu, 98,8 w Aldim% i w 97,3% w Biedronce wykazano obecność choroby białych włókien. Wśród 751 zdjęć, które dopuszczono do badania, jedynie w 7 przypadkach (ze wszystkich sieci łącznie) nie wykazano obecności wady białych włókien w widocznym fragmencie piersi.

Rada dla sklepów

Stowarzyszenie Otwarte Klatki w swoim raporcie podkreśliło, że chorobę białych włókien (white striping disease) stwierdzono w 99,1% opakowań zawierających filety z piersi kurczaka sprzedawanych przez największe supermarkety w Polsce. Skutki ekstremalnie szybkiego wzrostu odczuwają nie tylko kurczaki hodowane na mięso, ale również konsumenci decydujący się na zakup takiego mięsa.  Stowarzyszenie zaznacza, że ustalenia raportu  powinny być sygnałem ostrzegawczym dla przemysłudrobiarskiego i branży spożywczej. Jeśli sieci handlowe poważnie podchodzą do kwestii dobrostanu zwierząt oraz jakości dostarczanej przez siebie żywności, muszą zobowiązać się do poprawy warunków, w jakich hodowane są kurczaki, podpisując zobowiązanie European Chicken Commitment.

Sonda
Czy jesz mięso?
Pieniądze to nie wszystko Ireneusz Dąbrowski

Najwyższy czas odstawić mięso? Być może przekona Cię ta rozmowa!

Włącz podcast i posłuchaj!

Listen to "Kotlet z psa? Mielone z kota? Dlaczego jedne zwierzęta kochamy, a inne... zjadamy?" on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze