Zmiany na opakowaniach żywności
Komisja Europejska w ramach nowej strategii proponuje zmianę przepisów Unii Europejskiej dotyczących oznaczania dat na opakowaniach produktów spożywczych. W propozycjach zmian pojawiają się nowe określenia i formuły, które to mają pojawiać się na opakowaniach produktów spożywczych. Chodzi tutaj o takie zwroty jak: "często po upływie" lub "często dobre dłużej".
W taki sposób Komisja Europejska dąży do zapobiegania marnotrawieniu żywności w związku ze złym zrozumieniem lub niewłaściwym stosowaniem umieszczania dat na opakowaniach produktów.
Komisja Europejska przeprowadza obecnie ocenę skutków regulacji - wraz z konsultacjami publicznymi i ukierunkowanymi. Nie ukrywa, że zależy jej na poparciu zaproponowanych zmian. KE Prowadzi również badania konsumenckie w celu określenia nowych sposobów oznaczania dat.
Obecnie producenci żywności stosują określenie: najlepiej spożyć przed...Okazuje się, że wielu konsumentów interpretuje to jako ostateczny termin do spożycia produktu. Tym sposobem wiele produktów ląduje w koszu, choć mogłoby być jeszcze zjedzone.