Będzie podatek od niezdrowego jedzenia? Zobacz, ile cukru jest w tych produktach [GALERIA]

2017-09-28 13:13

Ministerstwo Finansów zastanawia się nad wprowadzeniem podatku od produktów, zawierających duże ilości cukru, soli czy szkodliwych tłuszczów. Taka danina z powodzeniem funkcjonuje w wielu krajach, jednak producenci żywności uważają, że w Polsce mogłaby doprowadzić do wyeliminowania z rynku wielu rodzimych firm – podał „Dziennik Gazeta Prawna".

Cytowani przez dziennik rozmówcy z resortu finansów podkreślają, że skonsultują swoje propozycje z Ministerstwem Zdrowia, które zabiegało już wcześniej o wprowadzenie podatku od niezdrowego jedzenia. Jak dodają, moment upublicznienia projektu ustawy, zależy od tego kiedy resort Konstantego Radziwiłła da do tego zielone światło.

Jak czytamy w "DGP" Ministerstwo Zdrowia potwierdziło, że analizuje zagadnienie wykorzystania polityki cenowej w promocji racjonalnego żywienia w Europie. Do czasu zakończenia prac nie chce ujawniać jednak żadnych szczegółów ani deklarować konkretnych terminów.

Po publikacji artykułu Ministerstwo Finansów zaprzeczyło jednak doniesieniom gazety.

Podatek wykończy polskie firmy­?
Perspektywa nowego podatku budzi obawy producentów żywności. Ich zdaniem takie rozwiązanie sprawdza się głównie w krajach zamożnych, w Polsce mogłoby zaś spowodować zmniejszenie dostępności niektórych produktów i to dla osób, które nie mają problemu z otyłością. Byłaby to pochodna wyeliminowania z rynku wielu, głównie mniejszych, polskich firm.

Według organizacji branżowych, przy ustalaniu podatku władze powinny uwzględnić poziom konsumpcji poszczególnych produktów, których będzie on dotyczył. – Spożycie słodyczy wynosi u nas około 2 kg na osobę. To o połowę mniej niż na zachodzie Europy. Istnieje obawa, że nowa danina jeszcze powiększy różnicę – powiedział „DGP" Marek Przeździak, prezes Polbisco.

Węgrom się udało
Konsultant w Zespole Podatków Pośrednich w Dziale Doradztwa Podatkowego EY Katarzyna Sobocińska, zwraca jednak uwagę, że w co najmniej kilku krajach – również podobnych do naszego – wprowadzono taką daninę z sukcesem. Jak wskazuje, podatek od niezdrowego jedzenia na Węgrzech doprowadził nie tylko do spadku jej konsumpcji, lecz także do redukcji ilości cukru o 40 proc. przez producentów w wytwarzanych produktach.

– W Meksyku 10-proc. podatkiem objęto wszystkie niealkoholowe napoje, do których dodawany jest cukier, oraz wysokokaloryczne produkty, jak cukierki czy czekolada. Nowa regulacja okazała się na tyle skuteczna, że spożycie słodzonych płynów w zaledwie rok spadło o około 15 proc. – dodaje Sobocińska.

Sprawdź także: Wojna na cukier w Biedronce i Lidlu. Nawet 1,49 zł za opakowanie

Czytaj też: Lidl zmniejsza ilość soli i cukru w swoich produktach

Zobacz również: Odkrywamy tajemnice etykiety. Ile jest cukru w cukrze?

Źródło: „Dziennik Gazeta Prawna"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze