Brakuje cukru i cena rośnie. Skąd taki popyt na cukier?
Kryzys cukrowy pogłębia się z dnia na dzień. Jeszcze na początku tygodnia zaczęły się pojawiać informacje o problemach w dystrybucji cukru do sklepów. Chwilę później towaru zaczęło brakować w sklepach, a Polacy przezornie zaczęli wykupywać cukier w miejscach, w których był jeszcze dostępny. Efekt jest taki, że teraz to towar deficytowy, a dodatkowo jego cena rośnie! Handlowcy alarmują, że cukier może całkowicie zniknąć z rynku, a popyt na “białe złoto” podbije cenę do 7 złotych za kilogram! A przypomnijmy, że kg cukru kosztuje obecnie ok. 4,50-6 zł/kg.
Sklepy reglamentują cukier jak w PRL-u
Już teraz sklepy zabezpieczają się przed “cukrową paniką” i wprowadzają limity zakupu cukru na osobę lub paragon. Ograniczenia obowiązują m.in. w sieci sklepów Biedronka, Aldi czy Netto. Limit na cukier w Netto jest taki sam, jak w Biedronce – do 10 kg cukru na jeden paragon. Limity będą funkcjonowały do odwołania.
Co na to rządzący?
Politycy próbują uspokajać Polaków, tłumacząc, że “mamy bardzo dużo cukru”. - Spokojnie dla wszystkich wystarczy - zapewniał wicepremier i minister rolnictwo Henryk Kowalczyk w "Gościu Wiadomości TVP". - Ale może to dobrze, zapasy spółki cukrowej zostaną upłynnione, jeśli będą tak kupować cukier. Tak każde zamieszanie nakręca popyt, więc jeśli temu ma służyć, to ja powiem szczerze, Krajowa Spółka Cukrowa zaciera ręce w tej sytuacji - dodał Kowalczyk.
Dlaczego cukier jest tak drogi i go brakuje?
Koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o co najmniej 40 proc., co przełoży się na podwyżki cen cukru - zapowiadała kilka miesięcy temu firma Pfeifer & Langen Polska, drugi największy producent cukru w kraju. Brak cukru na sklepowych półkach to echo problemów w światowej gospodarce - przerywanych łańcuchach dostaw, blokadzie transportu żywności z Ukrainy i wiążący się z tym globalny wzrost zapotrzebowania na nią. Dodatkowo niedobory pracowników w branży transportowej i logistycznej przekładają się na opóźnienia w dostawach do sklepów. W ostatnich tygodniach sytuację pogarsza jeszcze fala upałów w Europie.
Siedem lat temu kilogram cukru kosztował w Polsce 1,79 zł, dziś to już nawet 6,49 zł. W dobrych ofertach promocyjnych można jeszcze trafić na cukier po 3,99 zł/kg. Z najnowszej analizy, tj. "Indeksu cen w sklepach detalicznych", autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych wynika, że już nie olej jest liderem wzrostów cen. Teraz masło i właśnie cukier drenują portfele Polaków. Ten ostatni zdrożał aż o 41,4 proc. rok do roku.