Domowe przetwory

i

Autor: Shutterstock

Domowy budżet

Czy opłaca się robić domowe przetwory? Sprawdziliśmy, ile można zaoszczędzić

Słoiki z przetworami samodzielnie przygotowane to prawdziwa ulga dla portfela. Domowe przetwory mogą być od 30 proc. do 50 proc. tańsze od sklepowych. Policzyliśmy to.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto robić domowe przetwory? Przeanalizujcie swoje wydatki na ulubione dżemy i ogórki w occie. Sprawdźcie, jakie przetwory kupujecie najczęściej i w jakich ilościach. Podsumujcie rachunki. Może się okazać, że koszt zakupu przetworów to znacząca kwota w domowym budżecie. Warto wykorzystać wszystkie możliwe sposoby na oszczędzanie - również domowe przetwory. 

Jakie przetwory warto robić?

Warto przerabiać warzywa i owoce na te przetwory, które często kupujemy. Jeśli jesteście wielbicielami dżemu truskawkowego, zróbcie dżem doskonały. W domowej konfiturze truskawkowej jest 100 proc. owoców, w kupnym dżemie zaledwie 50 proc. Jeśli kochacie ogórki z chili, zróbcie zapas najlepszych pikli ogórkowych. Warto tracić czas i pieniądze (na zakup składników), jedynie na przetwory, które zimą sprawią nam niekłamaną przyjemność. 

Jak oszczędzać na przetworach?

Najwięcej oszczędzicie na domowych przetworach, gdy je przygotujecie w sezonie letnim i jesiennym, gdy warzywa i owoce są najtańsze. Przygotowanie przetworów nie jest tak czasochłonne i energochłonne, jak się powszechnie wydaje. Wiele przetworów po zagotowaniu, nie trzeba już pasteryzować. Żeby zaoszczędzić warto kupować większe ilości owoców i warzyw w hurcie lub prosto od producenta. Zamiast kupować nowe słoiki, wykorzystać te z odzysku. Będą za darmo.  Jedyny koszt, jaki musimy co jakiś czas powtarzać, to zakup pokrywek. Te niestety po kilku użyciach, czyli po kilku sezonach, tracą szczelność. 

Ile można zaoszczędzić na przetworach?

Oszczędności na przetworach domowych zależą od ilości przygotowanych słoików oraz wartości zużytych składników. Według sprzedawców, jednym z najpopularniejszych przetworów, które chętnie kupujemy są pikantne ogórki w occie. Policzmy zatem, ile kosztuje przygotowanie pikli ogórkowych. Na targu za 1 kg ogórków zapłacimy około 5 zł. Jednak jeśli kupicie ogórki w hurcie, to cena 1 kg wyniesie 2,50 zł. 

Na 6 słoików ogórków w occie tzw. “Krokodylków”, potrzebujemy:

  • 5 kg ogórków (2,50 zł / kg) - 12,50 zł
  • 6 łyżek soli (1,55 zł / kg) - 0,16 zł
  • 2 szklanki octu (3,30 zł / l) - 1,65 zł
  • 2 szklanki cukru (3,50 zł / kg) - 1,56 zł
  • 2 główki czosnku (1,50 zł / gł.) - 3 zł
  • 3 łyżeczki chili (1,30 zł / 15 g) - 1,50 zł
  • 240 ml oleju (12 zł / l) - 3 zł
  • 6 słoików o pojemności 750 ml z odzysku - 0 zł
  • 6 pokrywek do słoików z odzysku - 0 zł
  • Razem koszt składników na to: 23,37 zł 

Koszt 1 słoika własnoręcznie przygotowanych pikli to 3,9 zł 

Z przedstawionego rachunku jasno wynika, że 1 słoik własnoręcznie przygotowanych ogórków w occie o oryginalnym smaku, do tego przepysznych, kosztuje tylko 3,9 zł. Zwykłe ogórki konserwowe w occie w słoiku pojemności 750 ml kupimy za 7 zł. Zatem na każdym słoiku oszczędzamy co najmniej 3 zł. Ale już na 6 słoikach oszczędność wynosi 18 zł. Te pieniądze można przeznaczyć na nowe słoiki albo wsad do nich. Przepis na obłędne w smaku “Krokodylki” podamy w jutrzejszym wydaniu. 

Tańczące z promocjami 6.07.2022

Skąd brać tanie słoiki?

W sezonie warto w sklepach rozglądać się za rabatami na słoiki. Posłużą nam długo. Częściej należy wymieniać pokrywki, które szybko się zużywają. Warto gromadzić puste słoiki po przetworach. Opróżnione słoiki należy umyć i wyparzyć. Umyte i osuszone pokrywki trzymać oddzielnie w papierowej torbie. Wtedy nie zardzewieją. Jeśli nie macie odpowiedniej ilości słoików, popytajcie sąsiadów. Zajrzyjcie także do pojemników przeznaczonych do segregacji opakowań szklanych. Znajdziecie tam wiele całych słoików lekkomyślnie wyrzuconych przez innych. 

Jak kupić tanie surowce?

Najwięcej zaoszczędzisz, jeśli będziesz robić przetwory wtedy, gdy owoce i warzywa są najtańsze. Sezon na tanie truskawki to koniec czerwca i początek lipca. Morele, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie i porzeczki najtańsze są w lipcu. Natomiast pomidory, papryka, ogórki i cukinia osiągają najniższe ceny w sierpniu. Jabłka, gruszki oraz kapusta - we wrześniu.   

Najlepiej jest kupować warzywa i owoce na targowiskach lub giełdach warzywno-owocowych. Zmotoryzowani mogą udać się po składniki na przetwory prosto do gospodarstw ogrodniczych. Wielu sadowników organizuje weekendy zbiorów dla chętnych. Za samodzielnie zebrane owoce płacimy dużo mniej. Właściciele działek oraz przydomowych ogrodów warzywa i owoce będą mieli za darmo. Warto jednak pytać właścicieli owocowych grządek, czy za pomoc w zbiorach, nie odstąpią części plonów. Czasem okazuje się, że porzeczki spadły z krzaka, bo nie miał je kto zebrać. 

Tani cukier, przyprawy i dodatki

W sezonie przetwórczym wiele super i hipermarketów oferuje zbiorcze opakowania cukru w promocyjnych cenach. Jeśli robimy dużo przetworów paczka 10 kg cukru wcale nie jest za duża. Jeśli kupujecie duży pęczek zestawu przypraw do kiszenia ogórków, to nadwyżki możecie ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Nie warto kupować dodatków żelujących. Są drogie (torebka ok. 30 g kosztuje 4 zł), zmieniają smak, a i tak na 1 kg owoców potrzebujecie 0,5 kg cukru. To tyle samo, ile zużywa się do normalnego dżemu. Do tego wszystkie fixy zawierają środki konserwujące. 

Tanie przepisy na domowe przetwory [GALERIA]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze