Uwaga alergicy! Jeśli kupiliście kaszę gryczaną niepaloną BIO waszemu zdrowiu może zagrażać niebezpieczeństwo. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu konkretnej partii produktu z powodu wykrycia w nim potencjalnego alergenu w postaci glutenu. Po przebadaniu kaszy okazało się, że zawiera ona ziarna pszenicy, w których skład wchodzi, niebezpieczny dla zdrowia niektórych alergików, gluten. O jakiej konkretnie kaszy mowa? Oto szczegóły dotyczące wycofanego produktu. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO w opakowaniu o masie netto: 1 kg wyprodukowana przez firmę Denver Food Sp. z o.o. Numer partii kaszy w której wykryto gluten to 241121 J, a data trwałości to 31.10.2022 r. GIS poinformował, że producent podjął już kroki, mające na celu wycofanie z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021. Warto jednak sprawdzić, czy ten produkt nie znajduje się w naszej kuchni. Pod żadnym pozorem alergicy nie powinni go spożywać, bo – jak czytamy w komunikacie GIS – spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną.
WAŻNE! GIGANTYCZNA podwyżka cen gazu!
Gluten, czyli białko roślinne znajduje się w zbożach, np. pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i innych. Produkty zawierające te zboża są szkodliwe m.in. dla chorych na celiakię, czy cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten.
Gryka nie zawiera glutenu. Jednak dopiero oznaczenie produktu jako "bezglutenowy" jest dla konsumenta gwarancją, że na terenie zakładu produkcyjnego zostały zachowane restrykcyjne procedury, mające na celu wyeliminowanie skażenia alergenem.
CZYTAJ TEŻ: W Polsce płace rosną najwolniej
W partii kaszy gryczanej niepalonej bezglutenowej BIO wykryto jednak ziarna pszenicy dlatego właśnie GIS ostrzega osoby uczulone na gluten przed spożyciem tej partii produktu.