Jajka drogie jak drób – takie stwierdzenie można wysnuć na podstawie informacji Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Wynika z niej, że za 100 kilogramów jaj w Unii Europejskiej trzeba w tej chwilii zapłacić 177, 40 euro, to jest prawie tyle samo co za 100 kilogramów mięsa drobiowego, które kosztuje 181 euro.
Zobacz także: Fipronil w jajach z polskich ferm. Czy skażone jajka trafią do sklepów?
Skok cen jaj miał miejsce w ciągu kilku ostatnich miesięcy: jeszcze w czerwcu różnica pomiędzy ich wartością, a wartością mięsa wynosiła ponad 1/3.
Dyrektor Izby Mariusz Szymyślik, cytowany przez portal TVN24, stwierdził, że „sytuacja na drobiarskim rynku jest dość niezwykła. Średnioroczne różnice w cenach mięsa i jaj, w latach 2013 - 2017, wynosiły od 31 do 36 procent na korzyść mięsa drobiowego".
Według niego może dojść nawet do sytuacji, że jajka będą droższe niż mięso. Drób w najbliższym czasie miałby tanieć, natomiast popyt na jaja nadal będzie się zwiększać lub utrzymywać na tak samo wysokim poziomie.
Sprawdź również: Skażone jaja aż w 16 europejskich państwach [LISTA PAŃSTW]
Dlaczego jaja podrożały? Głównie dlatego, że w okresie wakacyjnym wiele ferm w Europie Zachodniej wykluczono z produkcji w związku z wykryciem substancji owadobójczych. Na rynek niekorzystnie wpłynęły także przypadki ptasiej grypy, która miała miejsce m.in. we Włoszech.
W ostatnim tygodniu października jajka zdrożały o ok. 11 proc.
Polecamy: Polskie jaja jedne z najdroższych w UE. Więcej płacili tylko Austriacy
Warto przeczytać: Wykryto niebezpieczny fipronil w polskich fermach jaj!
Źródło: /tvn24bis.pl