kurza farma toksyczne jaja

i

Autor: Shutterstock kurza farma toksyczne jaja

Fipronil w jajach z polskich ferm. Czy skażone jajka trafią do sklepów?

2017-08-25 16:19

W sierpniu polska strona została poinformowana, że w jajach pochodzących z polskich ferm wykryto nienadającą się do spożycia substancję – fipronil. Jednak to nie instytucje państwowe, a przedsiębiorcy działający w Niemczech i Holandii sfinansowali badania na obecność fipronilu w jajach i produktach jajecznych w Polsce. Dopiero później pobrano próbki do urzędowych badań.

Informacje o obecności fipronilu w jajach z Polski przekazano za pomocą Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF. - W uzupełnieniu komunikatu GLW z dnia 21/08/2017 r., informuję, że za pośrednictwem systemu RASFF przekazano stronie polskiej informacje m. in. na temat jaj pochodzących z polskich ferm, w których wykryto obecność fipronilu. W oparciu o przekazane via system RASFF informacje, Inspekcja Weterynaryjna podjęła natychmiastowe działania celem weryfikacji tych informacji i ew. podjęcia działań względem producentów jaj konsumpcyjnych. Dołączone do powiadomień badania laboratoryjne stwierdzające obecność fipronilu w jajach i produktach jajecznych przekazane przez stronę niemiecką i holenderską zostały sfinansowane i wykonane na zlecenie przedsiębiorców działających na rynkach tych krajów – nie były to badania urzędowe – poinformował główny lekarz weterynarii 24 sierpnia.

Po otrzymaniu informacji z systemu RASFF Inspekcja Weterynaryjna pobrała próbki do badań z 20 polskich ferm. Próbki zostały skierowane do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. – W związku z powyższym Inspekcja Weterynaryjna celem wykluczenia lub potwierdzenia obecności ww. substancji w polskich jajach, każdorazowo w oparciu o przekazane informacje przeprowadza szczegółowe kontrole na fermach pod kątem stosowania niedozwolonych preparatów i pobiera urzędowe próbki do badań w kierunku obecności fipronilu. Próbki te kierowane są do badań do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach – dodał Główny Inspektorat Weterynarii w oficjalnym komunikacie prasowym.

W dniu publikacji komunikatu w przypadku 16 ferm wyniki były zgodne z obowiązującymi przepisami, które określają dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, a w przypadku czterech ferm badania znajdowały się w toku. Jaja z ferm, na których pobrano próbki, nie zostały wprowadzone do obrotu. Decyzja w sprawie ich sprzedaży nastąpi po zakończeniu badań.

- Do czasu otrzymania wyników badań, każdorazowo blokowana jest możliwość wprowadzania jaj konsumpcyjnych do obrotu i sporządzane są listy dystrybucji. Na dzień dzisiejszy, urzędowe wyniki badań próbek pobranych na polskich fermach kur niosek towarowych są zgodne z obowiązującymi przepisami (ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 396/2005 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1) – zaznaczył Główny Lekarz Weterynarii.

Zobacz też: Wiemy, do których sklepów trafiło mięso skażone fipronilem! [LISTA SKLEPÓW]

Przeczytaj także: Co zrobić, jeżeli kupiłeś mięso skażone fipronilem?

Polecamy: Co to jest fipronil? Czy jego spożycie zagraża zdrowiu lub życiu?

Oprac. na podst. wetgiw.gov.pl, agropolska.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze