Jak informowaliśmy w środę 23 sierpnia, w produktach dopuszczonych do sprzedaży w Polsce stwierdzono obecność fipronilu. Skażony fipronilem drób został sprowadzony do naszego kraju z Niemiec. Nasuwa się pytanie, czy spożycie fipronilu w drobiu lub jajach zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
- Ocena ryzyka dla zdrowia konsumentów dotycząca stwierdzonego w mięsie poziomu fipronilu została opracowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. Zgodnie z nią stwierdzony poziom fipronilu w mięsie drobiowym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Oszacowane wielkości pobrania tego związku, zarówno w scenariuszu narażenia ostrego jak i długoterminowego, nie przekraczają odpowiednich toksykologicznych wartości odniesienia (ARfD, ADI). Niemniej jednak stwierdzenie przekroczenia wartości NDP fipronilu, tak jak ma to miejsce w tym przypadku sprawia, że produkt nie powinien znaleźć się w obrocie – poinformował Główny Inspektor Sanitarny w oficjalnym komunikacie prasowym 22 sierpnia.
GIS przypomina, że sklepy mają obowiązek przyjmowania zwrotów ze skażonymi partiami kurczaków. - Termin przydatności do spożycia ww. mięsa upłynął w dniu 06.08.2017r. Ponadto, sklepy są zobowiązane do informowania konsumentów o tym, że sprzedały mięso z ww. dostaw oraz do przyjęcia zwrotu ww. produktów od konsumentów – dodaje Główny Inspektor Sanitarny.
Jeżeli zakupiłeś artykuł spożywczy z fipronilem, prawdopodobnie został on już skonsumowany. Jeśli jednak produkt znalazł się w zamrażalce, w każdej chwili możesz go zwrócić. Sklep nie ma prawa odmówić przyjęcia zwrotu.
Zobacz też: Co trzecie jajo nie do sprzedaży [JAK KUPIĆ JAJO]
Przeczytaj także: Ceny jajek idą w górę. Dlaczego jaja drożeją?
Polecamy: GIS: W Polsce wykryto potencjalnie skażone jajka! Może to być nawet 40 tys. sztuk
Oprac. na podst. gis.gov.pl, poradnikzdrowie.pl, krd-ig.com.pl