Próbki jak z podejrzanych ferm w Polsce skierowano do badań urzędowych. Na szczęście okazało się, że ilość wykrytego w nich fipronilu jest śladowa. Do sprzedaży w Polsce trafił również skażony fipronilem drób. Dotychczas nie stwierdzono jednak żadnych przypadków zatrucia czy zachorowań w związku ze spożyciem fipronilu w produktach pochodzenia zwierzęcego przez ludzi. Na wszelki wypadek nie zaleca się podawania drobiu i jaj skażonych fipronilem dzieciom. Spożycie tej substancji przez nieletnich może szczególnie zagrażać ich zdrowiu.
Nadal prowadzone są urzędowe badania na próbkach pobranych z ferm w Polsce. Zostały one zlecone Państwowemu Instytutowi Weterynaryjnemu - Państwowemu Instytutu Badawczemu w Puławach. Fipronil w drobiu lub jajach wykryto już w Hong Kongu i 15 państwach UE i w Szwajcarii. Wybrane fermy z kurami nioskami zostały zamknięte w Holandii, Belgii, Niemczech i Francji.
Lista krajów z produktami skażonymi fipronilem:
Holandia
Belgia
Wielka Brytania
Dania
Niemcy
Irlandia
Francja
Szwecja
Austria
Włochy
Luksemburg
Polska
Rumunia
Słowenia
Słowacja
Szwajcaria
Zobacz też: Wiemy, do których sklepów trafiło mięso skażone fipronilem! [LISTA SKLEPÓW]
Przeczytaj także: Co zrobić, jeżeli kupiłeś mięso skażone fipronilem?
Polecamy: Co to jest fipronil? Czy jego spożycie zagraża zdrowiu lub życiu?
Oprac. na podst. eufic.org, bbc.com