Informację o planowanym zamknięciu 300-400 lokali przekazał prezes Restaurant Brands International Inc., właściciela Burger Kinga, Joshua Kobza. W Polsce operatorem sieci jest spółka Amrest. W pierwszym kwartale Burger King zamknął w USA już 124 lokale. A wciąż działa tam ich prawie 7 tysięcy. Na razie nie wskazano, które restauracje są przeznaczone do zamknięcia. Przyczyną problemów Burger Kinga na amerykańskim rynku, jak donosi Today.com, jest bankructwo dużych franczyzbiorców sieci: Illinois-based Toms King, Michigan-based EYM King i Utah-based Meridian Restaurants Unlimited.
Prezes zapowiada, że sieć chce skupić się na wsparciu wielu mniejszych, ale stabilnych franczyzobiorców, którzy stanowią trzon Burger Kinga. Sieć powstała w 1954 roku, w Polsce obecna jest od 2007 roku i wciąż otwiera nowe restauracje. Burger King działa w ponad 19 tys. lokalizacjach w ponad 100 krajach na całym świecie, w tym w 33 krajach Europy.