konferencja prasowa KUPS

i

Autor: KUPS konferencja prasowa KUPS

KUPS: podwyżka stawek VAT na napoje pogorszy sytuację rolników i konsumentów

2018-12-17 13:15

Proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne z 5% do 23% będzie odczuwalna nie tylko przez polskich producentów, ale również rolników i sadowników. Z szacunków Krajowej Unii Producentów Soków wynika, że konsumenci i branża zapłacą 450 mln zł w postaci nowego obciążenia.

Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton.

- Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów owocowych i warzywnych, względem innych produktów do picia na rynku. Będzie to miało poważne konsekwencje zarówno dla producentów (najczęściej polskich przedsiębiorców), konsumentów, ale również dla sadowników. Adaptacja branży przetwórczej do nowej sytuacji rynkowej oznacza spadek zapotrzebowania na surowiec o ok. 75%. Będzie to potężny cios również dla sadowników, w sytuacji kiedy niezbędne jest zagospodarowanie każdej tony surowca – powiedział podczas konferencji prasowej Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Problem producentów jabłek i kwaśnych owoców

Według stowarzyszenia, podwyżka najbardziej dotknie producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców - Polska rocznie produkuje ok. 300 tys. ton zagęszczonego soku z jabłek, co plasuje nas na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej i na drugim na świecie, po Chinach. 96% całego przetwórstwa jabłek w kraju stanowi zagęszczony sok, w większości eksportowany, ale też wykorzystywany w dużej części do produkcji soków, nektarów i napojów. 

- (...) Szacujemy, że zapotrzebowanie spadnie nawet o 123,5 tys. ton. W kontekście rosyjskiego embarga na eksport tych owoców (red. jabłek) i coraz większej konkurencji innych owoców z zagranicy takie zmniejszenie krajowego spożycia wygeneruje dalszą nadwyżkę i napięcia na naszym nasyconym rynku – uważa dr Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Zmniejszenie zapotrzebowania na sok dotkliwe będzie także dla producentów soków z czarnej porzeczki, wiśni, aronii, czy marchwi. Z owoców tych, z uwagi na wysoką kwasowość, nie można wyprodukować soku 100% bez dodatku cukru, a tylko soki stuprocentowe nie zostaną objęte podwyżką stawki VAT.

- Czarna porzeczka, czy aronia to tradycyjnie polskie i cenne żywieniowo owoce, których jesteśmy największym producentem w Europie. Stanowią one ćwierć produkcji wszystkich owoców z grupy jagodowych w naszym kraju. Ich wykorzystanie w produkcji nektarów i napojów jest bardzo ważne. Byłoby dużą stratą nie tylko dla rolników, ale również dla konsumentów, gdyby zniknęły z rynku – mówi Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Obniżenie VAT na produkty wysoko przetworzone

W założeniach Ministerstwo Finansów mówi, że podwyżka VAT ma charakter niefiskalny i ma służyć uporządkowaniu tabeli stawek. Tymczasem konsumenci zapłacą za wysokiej jakości napoje znacznie więcej, niż teraz. Stowarzyszenie podkreśla, że jest to dla nich niezrozumiałe, ponieważ resort równocześnie zapowiedział obniżenie VAT do 5% dla produktów takich jak: ciastka, wafle, chipsy i krakersy – tym samym wspierając konsumpcję produktów wysoko przetworzonych.

Prezes KUPS Julian Pawlak zaznacza, że trend zdrowotny tej akcji zostanie odwrócony, ponieważ konsumenci będą kupować tańsze i mniej wartościowe produkty - Z naszego punktu widzenia ta zmiana przede wszystkim dotknie właśnie konsumenta - przekonuje. (...) Ważne jest dzisiaj, że konsument ma wybór. Po tej zmianie zostanie pozbawiony wyboru. Najbardziej straci biedniejszy konsument, bo uboższy jest bardziej wrażliwy na ceny - dodaje.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze