Oliwa z oliwek drożeje mocno, nad Morzem Śródziemnym najmocniej
Oliwa z oliwek, kluczowy produkt na południu Europy, zdrożał w Portugalii i Grecji o niemal 70%, w Hiszpanii o ponad 60% licząc rok do roku - podaje serwis euronews.com. W całej UE ceny zdrowego tłuszczu wzrosły średnio o 50%.
Publikacja Euronews wskazuje na ogromną rozpiętość skali wzrostów cen – zdecydowanie najbardziej podrożało w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek jest podstawą kuchni.
W innych państwach UE ceny poszły w tym samym kierunku ale mniej – w Rumunii, Holandii i Irlandii oliwa zdrożała o kilkanaście procent.
Największe wzrosty na szczęście ominęły Polskę. Nad Wisłą oliwa z oliwek zdrożała o 20% w skali roku (dane ze stycznia 2024).
Jakie alternatywy, gdy oliwa z oliwek osiąga rekordowe ceny?
Oliwa z oliwek jest powszechnie uważna za synonim zdrowego tłuszczu. Jednak po spojrzeniu na kluczowy wskaźnik, jakim są proporcje kwasów omega-3 do omega-6, okazuje się, że konkurencja jest mocna, niekiedy znacznie tańsza.
Polska jest światową potęgą w produkcji rzepaku. Jeśli dobrze przejrzeć oferty, to okazuje się, że zdrowy olej rzepakowy (tłoczony na zimno, nierafinowany) jest kilkukrotnie tańszy niż oliwa z oliwek. W dodatku proporcja kwasów omega-3 do omega-6 jest lepsza.
Wyjątkowy wśród zdrowych tłuszczów jest olej lniany – w przeciwieństwie do pozostałych zdrowych tłuszczów, przeważają tam kwasy omega-3. Realnie może zabraknąć w diecie jedynie kwasów omega-3.
Notowania oliwy z oliwek są zdecydowanie negatywną wiadomością dla fanów tego produktu. Jednak alternatyw nie brakuje, zwłaszcza nad Wisłą.