Grzegorz Braun

Autor: Jan Bielecki/East News Grzegorz Braun

Sensacyjny majątek Grzegorza Brauna. Zobacz oświadczenie majątkowe polityka

2019-12-18 13:16

Posłowie Konfederacji na dobre rozgościli się w sejmowych ławach i tradycyjnie już przyszedł czas na złożenie oświadczeń majątkowych polityków. Jednym z nowo zaprzysiężonych posłów jest Grzegorz Braun słynący ze ciętego języka i dosyć kontrowersyjnych poglądów. Zaglądając w kieszeń polityka okazuje się, że nie może się on poszczycić wielkim majątkiem. Zobacz, jak wygląda oświadczenie majątkowe Grzegorza Brauna.

Grzegorz Braun z wykształcenia jest reżyserem, w 2015 roku kandydował w wyborach prezydenckich, a także w przedterminowych wyborach na prezydenta Gdańska w 2019 roku. W 2015 roku premierę miał serial autorstwa Brauna „Zamach Smoleński”, dotyczący katastrofy polskiego Tu-154 w Smoleńsku z 10 kwietnia 2010 roku. Jest on również liderem Konfederacji Korony Polskiej i jednym z przywódców federacyjnej partii politycznej Konfederacja Wolność i Niepodległość. W ostatnich wyborach dostał się do Sejmu i został zaprzysiężony na posła. O Braunie zrobiło się głośno w mediach kiedy pod koniec listopada w ostrych słowach skomentował expose premiera Mateusza Morawieckiego nazywając partię rządząca „grupą rekonstrukcji historycznej sanacji”.

ZOBACZ TEŻ: Tyle Jachira zarobiła na wyśmiewaniu Kaczyńskiego i PiS! Ujawniamy majątek kontrowersyjnej posłanki

Z opublikowanego przez polityka oświadczenia majątkowego wynika, że zgromadził on 11 tysięcy złotych oraz 24 dolary amerykańskie. Co ciekawe Grzegorz Braun nie posiada żadnych nieruchomości, w rubrykach dotyczących domu bądź mieszkania wpisał on „nie dotyczy”.

Grzegorz Braun jest również założycielem Fundacji Osuchowa, której celem jest wpieranie organizacji Pobudka w realizacji programu „Kościół, Szkoła, Strzelnica, Mennica”, a także inicjatorem założenie Fundacji Pobudka. Z tytułu obu działalności nie pobierał jednak żadnego wynagrodzenia. Braun w swoim oświadczeniu majątkowym przyznał również, że w 2019 roku czerpał dochód dodatkowy z reklam umieszczanych w serwisie YouTube, a z racji swojego zawodu poseł Konfederacji osiągnął dochód w wysokości 69 634,46 złotych z tytułu praw autorskich i tantiem. Co ciekawe w rubryce „składki mienia ruchomego powyżej 10 tys. złotych” polityk wpisał książki.

Ile kosztuje sanatorium, które uzdrowisko w Polsce wybrać? Poradnik kuracjusza