Cukier na wagę złota
W Polsce cały czas są problemy z kupnem cukru. Konsumenci muszą odwiedzić wiele sklepów, by w końcu móc gdzieś kupić torbę cukru. W sklepach sieci Carrefour można kupić cukier tak zwanej marki własnej z logo tej sieci. Jak podaje serwis branżowy portalspozywczy.pl, cukier, który w sklepie pojawił się w sierpniu jest o 1,5 zł droższy niż w lipcu. Teraz za torbę cukru w Carrefour trzeba zapłacić 5,49 zł. Co ważne, nie można kupić tyle toreb, ile by ktoś chciał. Towar podlega reglamentacji: jedna osoba może kupić tylko 3 kg produktu (to o wiele mniej niż w innych sieciach). Niestety, sprawdzają się prognozy ministra rolnictwa i ekspertów, którzy ostrzegali, że cukier, pojawiający się w sklepach po cukrowym kryzysie, będzie droższy. I niestety, tak się dzieję. Tymczasem warto przypomnieć, że jeszcze w wrześniu 2020 roku za kilogram cukru w sklepach zlokalizowanych na terenie Polski płaciliśmy 1,99 zł. Zatem już widzimy ogromny wzrost cen cukru.
Dlaczego w sklepach nie ma cukru
Dlaczego w sklepach w Polsce brakuje zwykłego białego cukru? Jeszcze nie tak dawno minister rolnictwa upatrywał winnych w konsumentach, którzy kupują za dużo cukru. Niestety, nie zastanowił się nad tym, dlaczego tak się dzieje. Kiedy inflacja przekracza 15 proc., to wiele osób wraca do samodzielnego przygotowania zapraw, dżemów, kompotów na zimę, a do tego niezbędny jest cukier - jedna paczka to zdecydowanie za mało. Jednak przyczyn braku cukru w sklepach jest wiele: od zmian w logistyce, przez sztuczną panikę, aż po anomalię cenową na rynku cukrowniczym.