Automatyzacja procesu pieczenia
Piekarniki do zabudowy OptiBake zostały zaprojektowane w taki sposób, aby podnieść jakość pieczenia i maksymalnie ułatwić ten proces. Dzięki funkcji AutoBake możemy ustawić odpowiednią temperaturę i czas przygotowania dania. Wystarczy wybrać jeden z 22 automatycznych programów pieczenia i cieszyć się doskonale przyrządzonym daniem. Dodatkowo, nowoczesne piekarniki OptiBake są wyposażone w funkcję StepBake, która umożliwia zaprogramowanie trzech etapów pieczenia. Dzięki tej opcji nie musimy ręcznie zmieniać ustawień podczas przygotowania dań, które wymagają modyfikacji temperatury w trakcie pieczenia.
Pieczenie na parze, pieczenie bez tłuszczu na pięciu poziomach jednocześnie
Piekarniki Gorenje są dobrze znane z innowacyjnej zaokrąglonej komory, która zapewnia idealną cyrkulację powietrza. Inspiracją do stworzenia tego kształtu były tradycyjne piece opalane drewnem. W piekarnikach OptiBake udoskonalono kształt komory, zmieniono konstrukcję grzałek i ustawienie otworów wentylacyjnych, dzięki czemu gorące powietrze jest rozprowadzane równomiernie, a dania perfekcyjnie przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Polecany artykuł:
Bardziej wymagający kucharze mogą skorzystać z funkcji SteamAssist. Dzięki parze potrawy zachowują naturalną soczystość, wyrazisty smak, kolor oraz niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. W nowoczesnych piekarnikach OptiBake można przygotować dania znacznie szybciej niż w konwencjonalnym piekarniku, ponieważ możemy piec kilka potraw na pięciu poziomach jednocześnie. Gorące powietrze przepływa przez komorę swobodnie, zapachy i smaki nie mieszają się, a przygotowywane dania są równomiernie wypiekane na wszystkich poziomach.
Fani potraw tradycyjnie przygotowywanych we frytownicy mają możliwość zredukowania ilości tłuszczu i ograniczenia liczby kalorii do minimum. Piekarniki OptiBake są wyposażone w funkcję AirFry, która umożliwia smażenie, grillowanie i pieczenie wyłącznie za pomocą gorącego powietrza.
Funkcje samoczyszczenia
Nowe piekarniki od marki Gorenje mają trzy opcje samoczyszczenia. PyroClean to sposób czyszczenia piekarnika w ekstremalnie wysokich temperaturach ok. 500°C. Pyroliza jest najskuteczniejszym sposobem czyszczenia piekarnika, bo wypala tłuszcz, brud i zamienia je w popiół, który po wystudzeniu piekarnika można łatwo usunąć. CataClean to katalityczne czyszczenie piekarnika w temperaturze ok. 200°C, które prowadzi do spalania resztek tłuszczów i osadów. AquaClean to najprostszy program czyszczenia piekarnika przy pomocy pary. W piekarniku znajduje się specjalny pojemnik na wodę. Po jego napełnieniu i uruchomieniu funkcji czyszczenia tworzy się para wodna. Jej zadaniem jest zmiękczenie zabrudzeń, tłustych osadów oraz przypieczonych resztek jedzenia.