Marnowanie żywności jednym z najpoważniejszych problemów społecznych
Z badania Capgemini wynika, że niemal 930 milionów ton żywności marnuje się na poziomie sprzedaży detalicznej oraz konsumpcji końcowej. Większość przypada na konsumenta.
"Każdego roku marnujemy ok. 74 kg żywności na osobę. Odpowiada to prawie 570 mln ton żywności na poziomie gospodarstw domowych" – poinformowała Magdalena Dorożyńska z Capgemini Polska.
Konsumenci są coraz bardziej świadomi, otwarci i chętni do zmian. Potrzebują natomiast pomocy ze strony branży żywnościowej (np. sklepów w których się zaopatrują) - tak wynika z badania. Zdaniem ekspertów przyczyną katalizowania świadomości związanej z marnowaniem żywności jest pandemia. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, płci oraz jest niezależne od wysokości dochodów.
Polecany artykuł:
Świadomość społeczna rośnie
62 % konsumentów przyznaje, że zdaje sobie sprawę z tzw. towarzyszącego marnotrawstwa zasobów (użytkowanie ziemi i wody, siła robocza itp.) w produkcji żywności. 72% konsumentów uważa, że są świadomi problemu - przed pandemią jedynie 33% było takiego zdania - wynika z badania.
58% ankietowanych spodziewa się, że ceny żywności będą nadal rosły - w ciągu najbliższego roku.
"W tym kontekście 56 proc. osób chce zaoszczędzić na kosztach poprzez ograniczenie marnowania żywności, a podobny odsetek badanych twierdzi, że troszczy się o głód na świecie i chce przyczynić się do jego złagodzenia" – wskazali autorzy badania.
Ludzie są gotowi płacić więcej konkretnym markom
61% konsumentów jest zdania, że marki i sklepy powinny podejmować więcej działań, by przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa. Zdecydowana większość, bo aż 91 % twierdzi, że wolałaby kupować żywność od organizacji, które starają się ograniczyć marnotrawstwo.
Spośród nich aż 57% deklaruje, że zapłaciłoby więcej markom, podejmującym dodatkowe kroki w celu minimalizacji tego problemu. Wśród potencjalnych działań wymienione są między innymi darowizny, rozsądna dystrybucja nadmiaru żywności oraz jawność dotycząca marnowania żywności.
Wizja rozwiązania problemu światowego głodu
Według danych Stowarzyszenia Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zasoby wykorzystywane do produkcji, przetwarzania żywności oraz transportu również generują ogromne ilości odpadów i kosztów.
"W połączeniu z szalejącą inflacją – w marcu 2022 r. wskaźnik cen żywności FAO osiągnął rekordowy poziom 159,7, co oznacza wzrost cen o 30 proc. rok do roku" – podali.
Zdaniem ekspertów straty spożywcze i odpady stanowią jedno z najistotniejszych i jednocześnie najtrudniejszych wyzwań stojących przed naszym społeczeństwem. Jeżeli udałoby się zaoszczędzić 50 % żywności, które obecnie jest marnowana, mogłoby to rozwiązać problem głodu na świecie.