Tak się zmieniła Anna Maria Żukowska

Oświadczenia majątkowe

Jaki majątek ma Anna Maria Żukowska? Tyle zarabia posłanka Lewicy

2024-05-31 18:11

Posłanka Anna Maria Żukowska, przewodniczącą Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy, opublikowała oświadczenie majątkowe 2024. Na majątek posłanki oraz kandydatki do Parlamentu Europejskiego składają się m.in. oszczędności w wysokości ponad 20 tys. zł. Oświadczenie majątkowe wyróżnia się wśród innych poprzez wpisanie… niewłaściwej daty urodzenia.

Anna Maria Żukowska – ile zarobia posłanka Lewicy?

Przewodniczącą Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy w ubiegłym roku zarobiła w sejmie niemal 48 tys. zł z tytułu diety poselskiej oraz z tytułu uposażenia poselskiego niemal 190 tys. zł.

Oświadczenie przewodniczącej Lewicy na europosłankę niczym szczególnym by się nie wyróżniało, gdyby nie jeden fakt – przez pomyłkę wpisała błędną datę urodzenia – z jej oświadczenia majątkowego wynika, że urodzi się za kilkanaście dni, dokładnie 11 czerwca roku 2024. Przyczyną niedokładności było wpisanie roku bieżącego zamiast daty urodzenia.

Prawdziwa data urodzenia posłanki Anny Marii Żukowskiej to 11 czerwiec 1983 roku. Możliwe, że wypełnianie oświadczenia było jednym z wielu obowiązków w ciągu dnia. Z tego powodu wpisano poprawny dzień i miesiąc jednak rok bieżący. Z tego połączenia wzięła się data 11 czerwca roku 2024.

Anna Maria Żukowska – oświadczenie majątkowe

Anna Maria Żukowska jest kandydatką do europarlamentu, podobnie jak związany ze Zjednoczona Prawicą kandydat na Europosła Sebastian Kaleta. Polityk postanowił niedawno publicznie zaprotestować przeciwko nowym przepisom narzuconym przez UE w kwestii plastikowych nakrętek. Demonstrował jak uciążliwe jest siłowanie się z nimi, tzn. proces odrywania nakrętki od butelki.

Odpowiedź przewodniczącej Lewicy była niecodzienną ripostą:

- Chłopie, ja w liceum otwierałam butelkę piwa zębami, Płatku Śniegu Ty. Dasz sobie radę z nakrętką wody mineralnej. Uwierz w siebie – napisała posłanka w ramach riposty.

Pieniądze to nie wszystko Maciej Wilk

QUIZ Gospodynie domowe w PRL. Czy w Polsce Ludowej dałabyś radę zrobić coś z niczego?

Pytanie 1 z 14
Żyjesz w PRL-u. W sklepie zabrakło majonezu, a jutro wesele. Co robisz?
QUIZ PRL. Gospodynie domowe w PRL-u