Panika cukrowa

Dlaczego Niemcy płacą za cukier mniej niż Polacy? Eksperci nie pozostawiają złudzeń

2022-07-28 9:44

Różnica cen jest ogromna. Nieuzasadniona niczym panika cukrowa w Polsce nakręca wzmożony popyt, a ten winduje ceny do kosmicznych pułapów, przez co Polak z mniejszą siłą nabywczą pieniądza kupuje cukier dużo drożej niż dużo bogatszy Belg czy Niemiec. Średnia cena kilograma cukru w Polsce to blisko już 7 zł. Jak podaje GUS w ciągu ostatniego roku cena tego produktu podskoczyła o prawie 40 proc. A po ile płaci nasz zachodni sąsiad? Skąd te różnice w cenach się biorą?

Za ile kupisz cukier w Niemczech?

Cukier w Niemczech jest zdecydowanie tańszy. Kilogram kosztuje 79 centów, co w przeliczeniu na złotówki daje około 3,70 zł. W Belgii jeszcze tańszy. Cukier w Belgii w Aldim 0,59 euro 3 zł. I co wy na to? - pisze jeden z internautów.

Analitycy i ekonomiści się dziwią, bo cukru nie brak w Polsce. W Europie jest 1,9 mln ton zapasów. A Polska zaliczyła wyjątkowo udany sezon produkcji z wynikiem o 340 tys. ton lepszym niż przed rokiem. Uspokajają też producenci.

Skąd ta panika?

Polska jest trzecim producentem cukru w UE. Średniorocznie produkcja krajowa wynosi ponad 2 mln ton, a zużycie to 1,6 mln ton. Zostaje nam więc średnio około 400 tys. ton, które eksportujemy m.in. do Izraela, Niemiec czy do Czech. Import jest marginalny - sprowadzamy z zagranicy głównie cukier trzcinowy oraz ekologiczny. Skąd więc ta panika? Zdaniem analityków przede wszystkim Polacy chcą się zabezpieczyć przed galopującymi cenami. 

-Główną przyczyną różnic cen jest niepotrzebna panika, którą właśnie obserwujemy na rynku. Jak wiemy braki w sklepach wystąpiły z przyczyn logistycznych, sklepy nie są przygotowane na tak wzmożony popyt bo gromadzenie nadmiernych zapasów generuje dla nich wysokie koszty. Uważam, że za kilka tygodni sytuacja się unormuje, a ceny spadną do tych z przed paniki cukrowej - wyjaśnia w rozmowie z Super Biznesem Jakub Olipra starszy ekonomista  z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole.

Tą opinię podziela Szymon Smajdor rzecznik prasowy Krajowej Grupy Spożywczej, który w rozmowie z Super Biznesem przyznaje, że  nieuzasadnione obawy przed brakiem cukru na sklepowych półkach powodują, że klienci kupują ten surowiec w dużych ilościach, na zapas, przekonani, że za chwilę zabraknie tego produktu i tak nakręca się kolejna „panika cukrowa".

Rzecznik prasowy dodaje, że trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ceny w Niemczech lub Belgii są niższe od tych w Polsce, ale warto pamiętać, że Niemcy są jednak znacznie większym producentem cukru od Polski. Belgia natomiast graniczy z Francją, czyli największym producentem cukru w Europie.

- Oprócz tego wiemy, że niektóre sieci spożywcze miały problemy logistyczne. Te wszystkie trzy czynniki wpłynęły na sytuację podażowo-popytową i spowodowały nagły wzrost popytu w sektorze detalicznym. Krajowa Grupa Spożywcza   dostarcza cukier zgodnie z zawartymi wcześniej kontraktami, na warunkach, które były negocjowane w poprzednich miesiącach. Klientami Krajowej Grupy Spożywczej   są sieci handlowe i hurtownie, które same ustalają swoją politykę cenową „na półce". Nie odpowiadamy za ich politykę cenową - twierdzi Smajdor w rozmowie z Super Biznesem.

Co wpływa na rosnące ekspresowo ceny cukru?

Jak wyliczył Związek Producentów Cukru, cena energii elektrycznej wzrosła około 30 proc., opakowania 35 proc., koszty certyfikatów CO2 około 150 proc. Wzrostom cen cukru sprzyjało również odbudowywanie popytu w gastronomii po pandemii. W Polsce przyczyniło się do tego dodatkowo osłabienie się złotówki względem dolara i euro. 

Pieniądze to nie wszystko. Maciej Szlinder

Jak dodaje Olipra w rozmowie z Super Biznesem, co więcej, może pojawić się problem ze zbytem cukru ponieważ ci, którzy zrobili jego znaczące zapasy nie będą kupować cukru przez wiele miesięcy.

W jego ocenie duże różnice cen pomiędzy Niemcami, a Polską są nie do utrzymania na dłuższą metę. Taka sytuacja umożliwia bowiem zarobienie na różnicach poprzez zakupy tańszego cukru w Niemczech i ich sprzedaż z zyskiem w Polsce. Będzie to sprzyjało zrównywaniu się cen - mówi starszy ekonomista z Credit Agricole

Sonda
Czy zrobiłeś zapasy cukru?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze