Polacy w obawie przed drożyzną robią większe zapasy
Jak wyjaśnia w Interii, Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.Brak cukru na półkach sklepowych wynika z dwóch czynników. Pierwszy to nieuzasadniona panika ze strony konsumentów związana prawdopodobnie z wojną w Ukrainie i jej skutkami oraz obawami związanymi z możliwością ograniczania energii dla przemysłu. Drugi argument to rosnąca cena produktu. Polacy chcą zrobić większy zapas, aby uchronić się na jakiś czas przed podwyżkami. Poza tym, mamy okres letni, który odznacza się zwiększonym zapotrzebowaniem, związanym z robieniem przetworów - mówi
UOKiK zapytany czy będzie podejmował działania, by wyjaśnić reglamentowanie cukru przez niektóre sklepy, poinformował, że na gruncie obowiązującego prawa reglamentacja określonych towarów jest dozwolona wyłącznie w szczególnych przypadkach określonych przepisami (np. po ogłoszeniu stanu wyjątkowego).
Konsumentów Urząd prosi, by myśleli racjonalnie i unikali zakupów "na zapas", w przypływie emocji, ponieważ ma to szczególne znaczenie w przypadku żywności, która - jak zaznaczono - może się przeterminować.
Cukru ci u nas pod dostatkiem
Gawryszczak, ze Związku Producentów Cukru w Polsce zapewnia, że dostawy odbywają się zgodnie z zakontraktowanymi terminami. Jednocześnie portal przypomina, że Polska jest trzecim producentem cukru w UE. Średniorocznie produkcja krajowa wynosi ponad 2 mln ton, a zużycie to 1,6 mln ton. Zostaje nam więc średnio około 400 tys. ton, które eksportujemy m.in. do Izraela, Niemiec czy do Czech. Import jest marginalny - sprowadzamy z zagranicy głównie cukier trzcinowy oraz ekologiczny.
Cukier zdrożał o prawie 40 procent
Niemniej jednak rzeczywiście cukier drożej w zastraszającym tempie, bo ł w ciągu ostatniego roku o prawie 40 proc. – wynika z danych GUS za czerwiec 2022 roku. W Biedronce, jeśli jest dostępny, cukier marki Polski Cukier kosztuje ok. 3,49 zł/kg. W podobnej cenie kupimy go w sklepach sieci Stokrotka i Kaufland. W mniejszych placówkach cukier jest zdecydowanie droższy – podaje portal wiadomoscihandlowe.pl. 6,99 zł za kg cukru Diamant zapłacimy w jednej z Żabek na warszawskiej Białołęce.
Politycy próbują uspokajać Polaków, tłumacząc, że “mamy bardzo dużo cukru”. - Spokojnie dla wszystkich wystarczy - zapewniał wicepremier i minister rolnictwo Henryk Kowalczyk w "Gościu Wiadomości TVP". - Ale może to dobrze, zapasy spółki cukrowej zostaną upłynnione, jeśli będą tak kupować cukier. Tak każde zamieszanie nakręca popyt, więc jeśli temu ma służyć, to ja powiem szczerze, Krajowa Spółka Cukrowa zaciera ręce w tej sytuacji - dodał Kowalczyk.