Puste półki w Biedronce i Lidlu oraz brak możliwości zrobienia własnej, domowej szynki? Dziś brzmi to jak abstrakcja, ale dla osób pamiętających PRL to... codzienność.
Sprzedaż żywności na kartki funkcjonowała w Polsce jeszcze zanim Niemcy ogłosiły kapitulację. Nikt jednak nie utrudniał (w teorii) ludziom wyrobu wędlin czy kiełbas w domach. Jeżeli ktoś miał szczęście i potrzebne materiały do produkcji domowej kiełbasy myśliwskiej czy wędzonej szynki, mógł to robić. Wszystko zmieniło się w 1946 roku. Już w lutym Rada Ministrów zdecydowała, że trzeba ograniczyć spożycie potraw mięsnych. W gastronomii nie można było sprzedawać takich dań we wtorki, środy oraz czwartki. Trzy miesiące później zdecydowano, że w te same dni, a także w piątki, nie można handlować wyrobami cukierniczymi. 1 czerwca zaś Rada Ministrów ogłosiła zupełny zakaz wytwarzania i handlu przez osoby prywatne mięsa i wędlin. Za próby produkcji czy obrotu na ulicach, podwórzach, lokalach czy targowiskach groziła kara nawet 6 miesięcy więzienia.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Przedsiębiorcy pytają rząd o Tarczę Antykryzysową
Były to swoiste podwaliny pod puste półki sklepów, zwłaszcza mięsnych, które znamy z czasów PRL. Kartki, jak zostało wspomniane, funkcjonowały w Polsce już w 1944 roku, zaraz po II wojnie światowej, jako… pokłosie niemieckiej okupacji. Reglamentacja dotyczyła wówczas większości produktów żywieniowych. Dopiero w 1949 roku zdecydowano, że przyszedł czas na koniec kartek… do następnego razu.
ZOBACZ KONIECZNIE: Sieć 5G w Polsce. Minister potwierdza koniec prac
Ponowna reglamentacja weszła w życie już w 1951 roku, kiedy to na kartki, do 1953 roku Polacy musieli kupować mięsa, tłuszcze wieprzowe, przetwory mięsne, masło, tłuszcze roślinne, mydło i środki piorące oraz cukier i cukierki.
Później kartki w PRL trwały już niemal do upadku systemu. Reglamentacja obejmowała całą gamę produktów, od żywności, środków czystości, aż nawet po benzynę. Trzeci okres kartek wprowadzono w 1976 roku, a zniesiono dopiero w 1989 roku, kiedy to ostatnim produktem na kartki było mięso.