Zdrowa żywność cieszy się w Polsce coraz większym powodzeniem. Już 2/3 naszych rodaków sięga po produkty eko, warzywa i owoce - wynika z raportu „Zdrowa żywność. Trendy zakupowe 2017” przeprowadzonego przez agencję Open Research. Okazuje się, że 23 proc. respondentów deklaruje, że w ogóle nie jada fast foodów, a prawie 1/3 przyznaje, że sięga po takie niezdrowe przekąski rzadziej niż raz w miesiącu.
Zobacz też: Jaja podbijają ceny koszyków w osiedlowych sklepach
Takie preferencje Polaków idą w parze z dynamicznym rozwojem krajowego rynku produktów ekologicznych, czyli hodowanych przy użyciu naturalnych metod (bez sztucznych nawozów czy pestycydów). Dowodem na to są statystyki. Od 2004 r. mamy w Polsce dziewięć razy więcej producentów ekologicznych (wzrost z 3 760 gospodarstw ekologicznych do prawie 33 tys.). Przybywa też przetwórni ekologicznych (z 55 w 2004 r. do 540 w 2015 r.).
Przeczytaj: Zwyczaje Polaków. Zobacz, jak kupujemy jedzenie
Dane płynące z naszego rynku doskonale wpisują się w trendy europejskie. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w latach 2002-2014 r. łączna powierzchnia gruntów pod uprawy ekologiczne wzrosła z 5,6 mln ha do 10,3 mln ha. Przekłada się to na sprzedaż produktów eko – w ciągu dekady zanotowano wzrost z 11 mld euro do blisko 25 mld euro.
Źródło: portalspozywczy.pl